Worstelende vastgoedfamilie Gheysens zet uitverkoop voort
De vastgoedgroep Ghelamco vond een tijdelijke investeerder voor het kantoorproject The Wings in Diegem, sloot een deal met Bart Versluys in Gent en verkocht opnieuw een project in Polen. Wat blijft er op termijn nog over van het imperium van eigenaar Paul Gheysens?
Zakenman Paul Gheysens zet zijn grote vastgoedverkoop voort. Zijn vastgoedbedrijf Ghelamco sloot een opmerkelijke deal rond een van de kroonjuwelen, het kantoorcomplex The Wings in Diegem. Volgens een akte in het Staatsblad is de Brusselse verzekeraar Patronale Life in enkele vennootschappen boven The Wings gestapt. Patronale Life, de meerderheidsaandeelhouder van de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo, verwierf de helft van het kantoorproject, mogelijk via een ingewikkeld financieringsmodel.
Gheysens hoopte het volledig verhuurde project al enige tijd te verpatsen aan een buitenlandse investeerder. Maar voor dergelijke grote deals bestaat zeer weinig appetijt bij grote investeerders. Begin dit jaar herfinancierde Ghelamco een lening van 112 miljoen euro op The Wings bij de Amerikaanse investeerder Värde. Het bedrag van de lening lag een stuk lager dan de waarde waartegen The Wings in de boeken van Ghelamco staat (190 miljoen euro).
- Het vastgoedbedrijf Ghelamco heeft opnieuw meerdere projecten in België verkocht.
- Daarmee wil de eigenaarsfamilie Gheysens haar schulden reduceren.
- Ook in Polen en Londen blijft het bedrijf verkopen.
- De vraag is wat er nog zal overblijven van Gheysens' imperium.
Door de deal met Patronale Life krijgt Ghelamco extra geld binnen terwijl de verzekeraar geld leent met een stevig onderpand. Patronale Life kocht eerder obligaties van Ghelamco, die vorig jaar moesten worden terugbetaald. In het verleden verkocht Gheysens al meermaals een project deels op voorhand in afwachting van de latere volledige verkoop.
Kaasboer
Ghelamco kondigde vorig jaar aan op grote schaal vastgoed te verkopen als gevolg van een moeilijke financiële situatie. Eind 2023 had het bedrijf een netto financiële schuld van 1,34 miljard euro, waarvan 895 miljoen euro aan kortlopende schulden in 2024 vervielen. Eind juni 2024 had de vastgoedgroep de schuldenberg door meerdere verkopen al gereduceerd tot 1 miljard euro.
De voorbije maanden sloot Gheysens een pak nieuwe deals. Zo bereikte hij na lang onderhandelen een akkoord met zijn Oostendse rivaal Bart Versluys over de Kaasboer-site naast het voetbalstadion van AA Gent, dat Ghelamco bouwde. Beide partijen sloten midden 2023 een ‘letter of intent’ over Kaasboer. Versluys zou die site aan Gheysens verkopen en zou in ruil diens belang krijgen in het samen ontwikkelde nieuwbouwcomplex One Carlton in Knokke-Heist.
Pas in november stapte Versluys uit de vennootschap boven Kaasboer, blijkt uit het Staatsblad. Hij werd als bestuurder vervangen door Joseph Lebon en zijn vrouw. Lebon is de oprichter van de Roeselaarse verzekeraar Allia en is goed bevriend met Gheysens. Vermoedelijk nam hij Kaasboer tijdelijk over met een latere terugkoopoptie voor Ghelamco. De resterende twee appartementen in One Carlton staan elk voor ruim 4 miljoen euro te koop op de website van Versluys.
Problemen in Londen?
Ook in het buitenland gaat de uitverkoop verder. Volgens de vakwebsite Green Street News sloot Ghelamco recent een deal voor de verkoop van het kantoorcomplex Vibe in de Poolse hoofdstad Warschau. De koper zou ruim 70 miljoen euro betalen voor het project, dat eind juni 2024 voor 94 miljoen euro in de boeken van Ghelamco stond. Vibe bevindt zich vlak bij de kantoortoren Unit, die de vastgoedgroep vorig jaar voor 280 miljoen euro verkocht aan een Zweedse investeerder.
Bovendien is er mogelijk opnieuw een haar in de boter in Londen. Ghelamco zag zijn eerste project in de Britse hoofdstad, The Arc, vorig jaar mislukken. De vastgoedontwikkelaar kwam in de problemen door het faillissement van de hoofdaannemer, waarna hij de bouw zelf in handen nam. Toen de projectfinanciering vorige zomer afliep, nam de Franse financier Tikehau het gebouw over en verloor Ghelamco de volledige controle over The Arc, wat tot een verlies van 94 miljoen euro leidde.
Ondanks die tegenvaller lanceerde dochter Marie-Julie Gheysens onlangs Ghelamco's tweede woonproject Hilight, een complex met 113 appartementen vlak bij de Theems. Ghelamco stelde een jaar geleden de aannemer John F Hunt aan voor de sloop van de oude fabriek op de site en de bouw van een nieuwe toren van 24 verdiepingen. Maar de bouwkosten bleken snel op te lopen.
Volgens de Britse vaksite Construction Enquirer gingen beide partners recent uit elkaar. Ghelamco zal de bouw nu zelf coördineren, wat 'de volledige controle over zowel de kwaliteit als het bouwprogramma verzekert', stelde het bedrijf in een mededeling. Mogelijk wil Gheysens nieuwe kostenoverschrijdingen op het strakke budget voor Hilight vermijden.
De uitverkoop bij Ghelamco neemt zodanig grote proporties aan dat veel waarnemers zich de vraag stellen wat er finaal nog van Gheysens’ imperium zal overblijven. Alleen al in België verkocht Gheysens de voorbije maanden twee leegstaande villa’s in Het Zoute (aan de Argenta-familie Van Rompuy), zijn penthouse in Knokke (aan de schuldeiser Belfius), het Kortrijkse project Blekerij (aan de Vastgoedgroep Degroote) en een project aan de Gentse Houtdokken (aan Jan De Nul).
Meer duidelijkheid over de financiële situatie en de precieze verkoopbedragen wordt volgende week verwacht bij de publicatie van Ghelamco’s jaarresultaten. Paul Gheysens was niet bereikbaar voor een reactie.
Meest gelezen
- 1 Trump 'erg boos' na uitspraken Poetin over Zelensky
- 2 Duurdere auto’s? ‘Kan me niks schelen’, zegt Trump
- 3 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 4 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'
- 5 Politiek doet drie prominente wetenschappers VS verlaten