Advertentie

Vastgoedmagnaat Gheysens vraagt opnieuw vergunning voor golf in Knokke

Het geplande nieuwe golfdomein in Knokke-Heist ligt deels in overstromingsgevoelig gebied. ©Wouter Van Vooren

De West-Vlaamse vastgoedontwikkelaar Paul Gheysens heeft een nieuw vergunningsdossier ingediend voor de bouw van een tweede golfdomein in Knokke-Heist, amper twee maanden na de weigering van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Paul Gheysens laat er geen gras over groeien. De Ieperse vastgoedontwikkelaar heeft donderdag bij de Vlaamse overheid een nieuw dossier ingediend om een omgevingsvergunning te verkrijgen voor de bouw van een golfdomein in Knokke-Heist. Dat bevestigt een woordvoerster van het Vlaams Departement Omgeving aan De Tijd.

Gheysens, de eigenaar van het vastgoedbedrijf Ghelamco, begon twee decennia geleden gronden op te kopen om een bijkomend golfterrein te realiseren in Knokke-Heist, omdat de bestaande golf in het Zoute overbevraagd is. Na een lange administratieve mars diende Gheysens' vennootschap Leisure Property Invest eind vorig jaar de vergunningsaanvraag in.

Advertentie
De essentie
  • De vastgoedondernemer Paul Gheysens heeft een nieuwe aanvraag ingediend voor een tweede golfdomein in Knokke-Heist.
  • Begin augustus weigerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de vergunning voor het project.
  • Gheysens past wellicht drie kritiekpunten aan: het omhakken van 190 bomen, het verplaatsen van een beek en het grondverzet van ruim 1 miljoen kubieke meter.
  • Binnen een half jaar moet Demir een nieuwe beslissing nemen. De bouw van het hele domein zal twee à drie jaar in beslag nemen.

Langs de Natiënlaan plant de zakenman een 'ecogolfterrein' van 120 hectare groot. Het domein omvat 18 holes voor internationale wedstrijden en een executive parcours van 9 holes. Daarbij komen een clubhuis, een oefenterrein, een onderhoudsgebouw met flats voor het personeel en een apart fitnessgebouw.

340m²
Golfhotel
De luxesuites in het golfhotel zijn tot 340 vierkante meter groot.

Gheysens voelde zich zegezeker omdat alle adviezen van de verschillende overheden - al dan niet stilzwijgend of onder voorwaarden - positief waren. Maar begin augustus weigerde Zuhal Demir (N-VA) tot Gheysens' grote ontsteltenis de omgevingsvergunning voor het golfproject. Volgens de Vlaamse minister van Omgeving was het ingediende project niet verenigbaar met het ruimtelijk uitvoeringsplan, dat het open polderlandschap centraal stelt. 'Het golfproject wordt door zijn inrichting opgedrongen aan het polderlandschap, in plaats van zich te integreren', stelde Demir, die voor haar beslissing het domein persoonlijk ging inspecteren.

Advertentie

Gheysens ging niet in beroep tegen de weigering. Wel lichtte Demirs kabinet de beslissing onlangs toe in een gesprek met de initiatiefnemer, vernam De Tijd. Dat doet vermoeden dat de zakenman de centrale kritiekpunten van de minister beantwoordt in zijn nieuwe vergunningsaanvraag.

Drie struikelblokken

Uit het ministeriële weigeringsbesluit, dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat Demir concreet drie grote struikelblokken ziet. Een eerste bekommernis is de geplande wijziging van het systeem van waterlopen en grachten op het domein, dat deels in overstromingsgevoelig gebied ligt.

Het meest in het oog springt de geplande demping van de Dujardinader over 800 meter, midden in het gebied. Gheysens wil die waterloop verplaatsen naar de zuidoostelijke rand van het domein, hoewel het ruimtelijk uitvoeringsplan de beek als 'te behouden' omschrijft. Daarnaast struikelt Demir over het dichten van vier poelen en het omhakken van 175 wilgen en 15 populieren op het domein. Daarvoor moet Gheysens een vergunning aanvragen.

Het belangrijkste breekpunt zijn de geplande reliëfwijzigingen en ophogingen van het terrein om heuvels, bermen, glooiingen en waterpartijen voor het golfspel te creëren. Gheysens wil daarvoor in het gebied 870.000 kubieke meter uitgraven en 150.000 kubieke meter extern aanvoeren. Daardoor zal het maaiveld op sommige plekken tot 7,85 meter hoger komen te liggen dan vandaag.

Het belangrijkste breekpunt zijn de geplande reliëfwijzigingen en ophogingen van het terrein om heuvels, bermen, glooiingen en waterpartijen voor het golfspel te creëren.

Weigeringsbeslissing Zuhal Demir
Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Het grondverzet van ruim 1 miljoen kubieke meter vormde ook een centraal kritiekpunt van Peter Taffeiren, de grootste opponent van de nieuwe golf. ‘Het is zonneklaar dat de polders over hun geheelheid zullen worden bedolven onder gigantische hoeveelheden bodemmateriaal’, stelde Taffeiren in zijn bezwaarschrift, dat ruim honderd bladzijden telde. Mogelijk wilde Taffeiren, die naast het domein woont, zijn verzet opgeven in ruil voor een miljoenencompensatie van Gheysens. Maar het valt af te wachten of Gheysens Taffeiren nog een euro gunt na de nederlaag die de buurman hem (onrechtstreeks) aansmeerde.

Opmerkelijk is dat Demir in haar weigeringsbeslissing amper kritiek geeft op de aanzienlijke vastgoeddimensie van de nieuwe golf. Volgens het besluit plant Gheysens een groot hotel met een totale bovengrondse vloeroppervlakte van 114.000 vierkante meter (vergelijkbaar met de twee Proximus-torens aan Brussel-Noord). Het hotel van zeven verdiepingen omvat 150 gewone kamers en 200 luxesuites van 115 tot 340 vierkante meter. In de sokkel van het gebouw komen restaurants, bars, een zwembad, 12 therapiebaden, winkels en een golfsimulator. Daarnaast plant Gheysens een congrescentrum van 6.000 vierkante meter, inclusief vergaderzalen, polyvalente ruimtes en feestzalen.

Onder de grond komen nog vier verdiepingen, die tot 17,5 meter onder het huidige maaiveld gaan. Op drie verdiepingen zijn 1.350 parkeerplaatsen (deels afgesloten boxen) gepland. De onderste verdieping fungeert als regenwatertank, die hemelwater opslaat om de droge zomerperiode te overbruggen. Wellicht knipt Gheysens in zijn nieuwe aanvraag ietwat in het geplande gebouwencomplex of in de ondergrondse verdiepingen. Gheysens reageerde niet op vragen van De Tijd.

In elk geval zal het nog even duren voor de 69-jarige zakenman rondloopt op het gras van de tweede golf, waarin hij honderden miljoenen euro's wil investeren. De nieuwe vergunningsprocedure duurt vier à zes maanden. De werf voor de bouw van het golfterrein neemt volgens het dossier twee à drie jaar in beslag.

Advertentie
Gesponsorde inhoud