Vastgoedbedrijf Ghelamco ziet winst halveren
De West-Vlaamse projectontwikkelaar Ghelamco heeft vorig jaar fors minder winst geboekt na het topjaar 2021. Dit jaar mikt het bedrijf opnieuw op enkele grote verkoopdeals in Polen.
Ghelamco boekte vorig jaar fors minder winst na het recordjaar 2021. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de groep donderdagavond publiceerde. Het vastgoedbedrijf van de zakenman Paul Gheysens zag de operationele winst halveren tot 97 miljoen euro. Netto zakte de winst tot 28,3 miljoen euro. Dat is vijf keer lager dan het jaar voordien (143,7 miljoen euro), toen Ghelamco door enkele grote verkopen zijn hoogste winst ooit noteerde.
De daling lijkt verrassend omdat Ghelamco in maart het grootste deel van zijn Poolse kantoorcomplex Warsaw HUB voor 583 miljoen euro verkocht aan de huurder Google. Maar Ghelamco had Warsaw HUB al volledig tegen de marktwaarde in de boeken geschreven bij de oplevering in 2021.
De Belgische omzet kwam vooral uit de verkoop van appartementen en parkeerplaatsen in Knokke-Heist en Kortrijk.
Ghelamco, de centrale vastgoedholding van de familie Gheysens, is actief in Polen, België (Antwerpen, Brussel en periferie, Knokke-Heist), Frankrijk (Courchevel) en het Verenigd Koninkrijk (Londen). Uit de verkoop en verhuur van vastgoed haalde het bedrijf vorig jaar een omzet van 103,7 miljoen euro, ruim een derde lager dan het jaar voordien. De Belgische omzet kwam vooral uit de verkoop van appartementen en parkeerplaatsen in Knokke-Heist (Lake District en Katelijne) en Kortrijk (Senzafine).
Ghelamco voerde vorig jaar 86,8 miljoen euro aan waardevermeerderingen door op projecten in België en Polen. Alleen op zijn eerste Londense project The Arc slikte het bedrijf een waardevermindering van bijna 10 miljoen euro. 'De huurstijgingen (door indexatie, red.) konden de lichte stijging van de yields (rendementen, red.) compenseren, waardoor de waardering van de portefeuille stabiel bleef', luidt het jaarverslag. Het inflatierisico van de stijgende bouwkosten kon Ghelamco naar eigen zeggen temperen dankzij vaste contracten of openboekcontracten met leveranciers.
Obligaties
Ghelamco spekte zijn balanstotaal vorig jaar 8 procent af naar 2,6 miljard euro. De aanzienlijke schuldenberg is ietwat gekrompen. Eind 2021 had het bedrijf een netto financiële schuld van 1,37 miljard euro, 10 procent meer dan het jaar voordien. Volgens financieel directeur Philippe Pannier daalde dat bedrag vorig jaar tot 1,19 miljard euro.
Ghelamco heeft heel wat obligaties lopen. Eind 2022 had Ghelamco in Polen 1,045 miljard zloty (310 miljoen euro) aan obligaties uitstaan. Daarbovenop had Ghelamco Invest toen in België en Frankrijk 202 miljoen euro ongedekte obligaties lopen, waarvan een schijf van 47,5 miljoen (5,5 procent) begin juli moet worden terugbetaald. Volgens Pannier heeft Ghelamco zijn alle obligaties die in 2023 vervallen, intussen vervroegd terugbetaald. Mogelijk gebeurde dat via de drie nieuwe obligaties die het bedrijf de voorbije weken in Polen lanceerde. De Poolse obligaties, goed voor in totaal 240 miljoen zloty (51 miljoen euro), lopen op drie jaar tegen een redelijke rente van 5 procent.
Voor 2023 spreekt Ghelamco geen prognoses uit. Wel verwacht het bedrijf enkele nieuwe megatransacties in Polen. Volgens het jaarverslag sloot Ghelamco eind februari een intentieverklaring voor de verkoop van het hoteldeel van HUB, dat gewaardeerd wordt op 75 miljoen euro. Financieel directeur Pannier zegt dat Ghelamco het hotel in 2023 op de investeringsmarkt zal aanbieden.
Daarnaast rekent Ghelamco ook op de verkoop van het aanpalende kantorencomplex Unit in Warschau. Het bedrijf hoopt de wolkenkrabber met 46 verdiepingen, die op 294 miljoen euro wordt gewaardeerd, voor 335 miljoen euro te verkopen. De vraag is of dat zal lukken nu grote investeerders weinig trek hebben in vastgoed. Aangezien Ghelamco het complex Unit samen met HUB al bij de oplevering inboekte, zal een eventuele verkoop weinig impact hebben op de cijfers van 2023.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Trump wil nu bondgenote Pam Bondi op Justitie