Duitse vastgoedinvesteerder Patrizia pompt 75 miljoen in reconversie Belgische kantoren
De Duitse vastgoedinvesteerder Patrizia pompt 75 miljoen euro in Belgisch vastgoed. Samen met de Gentse vastgoedontwikkelaar Revive wil Patrizia oude kantoorgebouwen in Brussel en Antwerpen kopen en omvormen tot 1.000 betaalbare appartementen.
Patrizia, een van de grootste vastgoedinvesteerders in Duitsland, gaat een partnerschap aan met de Gentse projectontwikkelaar Revive. Dat blijkt uit een persbericht dat Patrizia donderdag uitstuurde.
De joint venture wil de komende jaren oude kantoorgebouwen, ziekenhuizen of winkelcentra in België opkopen en omvormen tot betaalbare huur- of koopappartementen. De samenwerking mikt in eerste instantie op 1.000 appartementen in Antwerpen en Brussel.
Het Belgische partnerschap is het derde luik van het fonds Patrizia Sustainable Communities. Patrizia haalde daarvoor begin vorig jaar ruim 500 miljoen euro kapitaal op bij tien institutionele investeerders, in de eerste plaats de Deense pensioenfondsen AP en PKA. Daarmee wil het fonds 7.500 betaalbare woningen in heel Europa ontwikkelen.
Biodiversiteit
Het fonds lanceerde zijn eerste projecten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Nu steekt Patrizia Sustainable Communities 75 miljoen euro in het Belgische luik. Het nieuwe vehikel Revive Fund Management zal het fonds beheren. Patrizia bezit de ruime meerderheid van de joint venture.
'In deze joint venture met Revive zal elke ontwikkeling ecologische initiatieven omvatten, de biodiversiteit versterken en mikken op een positieve impact op lokale gemeenschappen via sociale initiatieven', stelt het persbericht. Op die manier willen beide partners een 'gemeenschappelijk engagement en welzijn koesteren om sociale isolatie, zeker in België een majeur probleem, tegen te gaan'.
Revive werd in 2009 opgericht door Nicolas Bearelle en zijn vrouw Mieke Vanhuyse. Sindsdien ontwikkelde het bedrijf 3.000 appartementen, voornamelijk via reconversies. Revive financiert zich hoofdzakelijk via fondsen die geld ophalen bij vermogende Belgische families. Maar het Gentse bedrijf mikt al langer ook op institutioneel kapitaal.
Meest gelezen
- 1 Installateurs digitale meter botsen op 37.000 gesloten deuren
- 2 Vakbonden schreeuwen moord en brand over 'pensioenroof', maar kloppen hun grieven ook?
- 3 Hogere lonen krijgen uitzicht op hoger wettelijk pensioen
- 4 Prijskloof tussen woningen met epc-score A en F stijgt fors
- 5 Autosalon herrijst uit zijn as met vertrouwd kortingenfestival