Advertentie
netto

Moody's : 'Woningprijzen dalen door corona'

De coronacrisis zal vooral in 2021 in veel landen van Europa de woningprijzen drukken. ©BELGA

Ondanks de dalende prijzen zal de betaalbaarheid van woningen in Europa verder afnemen door de impact van Covid-19. Dat voorspelt het onderzoeksbureau Moody's.

Moody's stelt vast dat de prijzen in 2020 vrij stabiel bleven in de meeste landen door de nooit geziene steunmaatregelen van de overheden. Toch verwacht het onderzoeksbureau dat de prijzen in de nasleep van de coronacrisis in 2021 in de meeste landen dalen door de zware economische terugval door de pandemie. In 2022 kan er misschien een herstel op gang komen.

Toerisme

De woningprijzen zullen vooral dalen in de landen die sterk afhankelijk zijn van het toerisme. Het bruto binnenlandse product (bbp) hangt in Italië voor 13 procent af van de het toerisme, in Duitsland is dat slechts 4 procent. Door het samenvallen van corona en de brexit is ook de woningmarkt in het VK zeer kwetsbaar.

Advertentie

Duitsland en de noordelijke landen lopen minder kans op prijsdalingen. De huurmarkt is er sterk geregulariseerd. Dat leidt tot een structureel onderaanbod en dat remt een terugval af. Ook de goed ontwikkelde sociale zekerheid werkt er ondersteunend.

België

Moody's doet geen directe uitspraak over de evolutie van de prijzen in België. Indirect komt België eruit als een middenmoter. Niet Italië of Spanje, maar ook niet Duitsland of Denemarken.

Het panel van vastgoedexperts van De Tijd gaat uit van prijsstijgingen van 1 tot 1,5 procent in 2021. Dat is beduidend minder dan de minimaal verwachte 3 procent stijging dit jaar.

Betaalbaarheid

Ondanks de verwachte prijsdalingen zal de betaalbaarheid van een woning voor jongeren en lagere inkomensgroepen verslechteren. In het postcoronatijdperk zullen velen een lager inkomen hebben en moeilijker financiering krijgen. De kloof tussen arm en rijk vergroot.

In het postcoronatijdperk zullen velen worden geconfronteerd met een lager inkomen en een moeilijker toegang tot financiering. De kloof tussen arm en rijk vergroot.

Moody's
Onderzoeksbureau
Advertentie

Meer sociale woningen

De vraag naar socialewoningbouw en huurmarktregulering zal toenemen. Het eerste is een gevolg van de stijgende werkloosheid en de dalende inkomens. Het tweede moet de steeds grotere groep van kwetsbare huurders beschermen. Daardoor zullen op korte termijn de achterstanden aan huurinkomsten bij huisvestingsmaatschappijen en lokale overheden (OCMW's) toenemen.

Steden

Steden blijven aantrekkelijk. Het werken op afstand en de dalende betaalbaarheid verschuiven de vraag naar woningen van de grote naar kleinere steden en voorsteden. In tegenstelling tot na de financiële crisis van 2009 zullen de woningprijzen in de grotere steden trager herstellen dan in de andere delen van het land.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud