Milieufront trekt ten strijde tegen nieuwe golf in Knokke-Heist
Vier milieuorganisaties tekenen beroep aan tegen het ambitieuze golfproject van vastgoedondernemer Paul Gheysens in Knokke-Heist.
De golfplannen van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens in Knokke-Heist botsen op nieuwe tegenstand. Vier milieuorganisaties hebben beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de omgevingsvergunning die de vastgoedondernemer in april kreeg. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaf Leisure Property Invest, een vennootschap van Ghelamco, daarin de toestemming om 27 holes, een congrescentrum en een hotel te bouwen in Heist.
Drie lokale natuurclubs dienen samen een beroep in. ‘Dit is de volgende stap waarbij het kusttoerisme de polders almaar meer overneemt van landbouw en natuur’, zeggen de verenigingen in een persbericht. ‘Stap voor stap verleggen de vastgoedmakelaars hun blik naar het binnenland. Als dit blijft duren, kennen we de polders binnenkort alleen nog vanuit de geschiedenisboeken.’
De vzw Bescherm Bomen en Natuur vreest dat 120 hectare natuurgebied door het golfproject verdwijnt. ‘Massa’s oude grachten worden gedempt, bomen geveld en poelen gedempt en in functie van de golf verlegd’, zegt woordvoerder Ivan De Clerck. Ook de lokale afdeling van Natuurpunt en de Brugse vzw Groen, die eerder juridische stappen ondernam tegen de nieuwe stadionplannen van Cercle Brugge, sluiten zich aan bij het protest. ‘Het gemak waarmee vastgoedontwikkelaars historische landbouwgronden opkopen en het hele landschap naar hun hand zetten, is stuitend’, zegt de vzw Groen.
Stikstof
De Brusselse vzw Dryade dient een apart beroep in wegens de niet-onderzochte stikstofimpact. Volgens Dryade, een lid van Bond Beter Leefmilieu, zal zowel tijdens de bouw van het project als nadien bij de uitbating veel stikstof neerslaan, bijvoorbeeld door de auto's die naar de parking met 1.350 plaatsen rijden. ‘Het kan dat de impact onder de drempel blijft, maar het is niet oké dat niet te bekijken’, zegt directeur Dries Verhaeghe. ‘Daarvoor is het project te groot en ligt het vlak bij enkele kleine natuurgebieden.’ Volgens Verhaeghe zijn het nabijgelegen duingebied Park 58 en het golfdomein van het Zoute nu al overbelast door het vele stikstof.
Verschillende milieuverenigingen werden gealarmeerd door Peter Taffeiren, buurman en grote tegenstander van de nieuwe golf. In tegenstelling tot de vzw's diende Taffeiren in de twee recente openbare onderzoeken een vuistdik bezwaarschrift in. Hij tekende ook beroep aan tegen de omgevingsvergunning, omdat hij vreest voor de verzilting van de polder.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Trump wil nu bondgenote Pam Bondi op Justitie