Advertentie

Koreanen herfinancieren 600 miljoen euro schulden op Financietoren

De Zuid-Koreanen kochten de Financietoren in 2020 voor een Brusselse recordprijs van 1,2 miljard euro. ©AURELIEN GOUBAU

De Koreaanse eigenaar van de Financietoren heeft voor 600 miljoen euro schulden op het grootste kantoorgebouw van Brussel geherfinancierd. Om de netelige deal rond te krijgen, moest hij zelf 120 miljoen euro extra kapitaal ophoesten.

De schuldenknoop van de Financietoren, een van de gevoeligste dossiers op de Belgische vastgoedmarkt, is voorlopig ontward. De Zuid-Koreaanse eigenaar Meritz Securities heeft een herfinanciering van 600 miljoen euro op de iconische kantoortoren rond gekregen. Dat meldde de Londense partner en vastgoedinvesteerder Valesco maandag in een persbericht.

Meritz Securities, een fonds dat met Koreaanse investeerders werkt, kocht de Financietoren begin 2020 samen met Valesco voor 1,2 miljard euro, een recordprijs in België. In het iconische kantoorgebouw van 36 verdiepingen aan de Brusselse Kruidtuin werken duizenden federale ambtenaren.

Advertentie

De Zuid-Koreanen sloten bij de aankoop een lening van 720 miljoen euro af bij een internationaal consortium rond de Duitse verzekeraar Allianz (Pimco). Die lening loopt op 31 december af. De eigenaars sluiten nu een nieuwe lening van 600 miljoen euro af bij hetzelfde consortium rond Pimco. Dat betekent dat de Zuid-Koreanen zelf 120 miljoen euro vers kapitaal op tafel moeten leggen door de gedaalde waarde van het gebouw. Valesco spreekt in het persbericht over 'de grootste herfinanciering van een kantoor in Europa sinds de coronapandemie' maar wilde niet kwijt over welke periode de nieuwe lening loopt.

Sale-and-lease-backdeal

De onderhandelingen over de herfinanciering werden bemoeilijkt door het dreigement van de federale overheid om het huurcontract in 2034 stop te zetten. De federale regering huurt de toren voor een extreem hoge prijs. Dat is het gevolg van de sale-and-lease-backdeal die de regering-Verhofstadt sloot met Frank Zweegers (Breevast). Die Nederlandse zakenman kocht het complex in 2001 voor 311 miljoen euro en verkocht het na een grondige herontwikkeling voor een veelvoud aan de Zuid-Koreanen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud