Helft meer winst voor vastgoedontwikkelaar Atenor
De stedelijke vastgoedontwikkelaar Atenor ziet zijn winst fors stijgen. Het dividend gaat 5 procent omhoog.
De specialist in stedelijk vastgoed Atenor heeft in 2021 een sterke groei neergezet. Het beursgenoteerde bedrijf haalde 174 miljoen euro inkomsten uit de verkoop en verhuur van projecten, een derde meer dan vorig jaar.
De nettowinst steeg naar 38,1 miljoen euro, 58 procent meer dan een jaar eerder. In 2020 zag de vastgoedontwikkelaar uit Terhulpen de nettowinst nog een derde dalen door de uitbraak van de coronapandemie. Het virus vertraagde tal van vergunningsprocedures, maar deed ook de beurskoers slabakken.
2021 was voor Atenor een recordjaar voor investeringen. Het bedrijf stak 270 miljoen euro in vijf projecten die 215.000 vierkante meter ontwikkeling opleveren. De helft van die voorraad betreft een residentieel project in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Atenor sleepte voor 223.000 vierkante meter vergunningen binnen, drie keer meer dan in het coronajaar 2020. Door verschillende nieuwe leningen steeg de nettoschuld een kwart naar 742 miljoen euro, wat het bedrijf met een relatief hoge schuldgraad van 65 procent opzadelt.
Atenor bezit 32 projecten in 10 Europese landen, goed voor een oppervlakte van 1,3 miljoen vierkante meter. Bureaus maken de ruime helft van de portefeuille uit. Volgens Atenor is er een enorme vraag naar duurzame kantoorgebouwen. 'We zien overal een herstel van de vraag', zegt CEO Stéphan Sonneville. 'Geld is ongeduldig om te investeren.'
Al twee jaar hoor ik: de residentiële markt doet het goed, maar Atenor zit daar niet in. Ça va, quoi?
Hoewel aan Atenor het imago van een kantoorspecialist kleeft, zijn residentiële projecten goed voor 40 procent van de portfolio. Zo verkocht het bedrijf dit jaar 470 appartementen, waarvan bijna de helft in België. 'Al twee jaar hoor ik: 'De residentiële markt doet het goed, maar Atenor zit daar niet in'', zegt CEO Stéphan Sonneville geïrriteerd. 'Ça va, quoi?.'
Hoewel Atenor actief is in Polen, Roemenië en Hongarije voelt het bedrijf voorlopig geen impact van het conflict in Oekraïne. 'We hebben vorige week nog appartementen gekocht in al die landen', zegt Sonneville. Wel doet de situatie in Oekraïne de schaarste aan bepaalde bouwmaterialen en arbeidskrachten toenemen, klinkt het.
Atenor verhoogt zijn brutodividend voor 2021 5 procent tot 2,54 euro per aandeel. Daarmee zit CEO Sonneville aan de bovenkant van zijn eerdere belofte om het dividend met 3 à 5 procent op te krikken.
Meest gelezen
- 1 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 2 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 3 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 4 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf
- 5 'Rusland viel Oekraïne aan met intercontinentale ballistische raket'