Dijkappartementen ruim tiende duurder in jaar
In 2021 werd een appartement met frontaal zeezicht ruim 13 procent duurder tot 365.956 euro.
Het vastgoed aan de kust blijft bijzonder populair. In 2021 steeg het aantal transacties met 13,4 procent. Dat blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).
‘Na de coronalockdown rolde tussen de zomer van 2020 en 2021 een tsunami over de vastgoedmarkt aan de kust. In de tweede jaarhelft is die uitgevlakt, maar ook een gemiddelde stijging van het aantal transacties met 13 procent in een jaar is nog altijd opvallend hoog’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.
‘Intussen zit het transactieniveau weer op dat van 2019, wat ook een druk jaar was. De oorlog in Oekraïne, de oplopende inflatie en de sluipende onzekerheid over corona doen mensen aarzelen.’ De rente-evolutie speelt minder omdat de kopers aan de kust meestal geen krediet nodig hebben.
Hogere prijzen
Ook de prijzen zitten in de lift. Voor het gemiddelde kustappartement werd vorig jaar 302.225 euro neergeteld, goed voor een prijsstijging met 7,5 procent in een jaar. Ter vergelijking: tegenover vijf jaar geleden moet 20 procent meer betaald worden.
Knokke tekent naar goede gewoonte voor de hoogste prijzen (589.022 euro). Westende blijft – ondanks een prijsstijging met 18,4 procent – de goedkoopste badplaats met een gemiddelde prijs van 182.247 euro.
Maar achter die gemiddeldes gaan grote verschillen schuil. ‘De vastgoedmarkt aan de kust is er een met twee snelheden. Er is een grote vraag naar nieuwbouw en recente appartementen, wat resulteert in nog grotere prijsstijgingen in dat segment. Mensen die tijdens de 'tsunami' kochten, wilden geen onverwachte kosten of kopzorgen’, zegt van Opstal.
‘Daartegenover staat de sterk verminderde vraag naar oudere appartementen. De vrees voor de strenger wordende klimaateisen, renovatiekosten en mede-eigendomsperikelen over renovaties leiden tot prijsdruk en zelfs prijsdalingen.’
Dijkappartementen
De prijs van een dijkappartement steeg harder dan die van de gemiddelde kustflat. Het gaat om 13,6 procent tot gemiddeld 365.956 euro in 2021. Op vijf jaar komt de prijsstijging met 19 procent niet zoveel hoger uit.
De dijk van Knokke werd het afgelopen jaar flink duurder: 15,7 procent, terwijl het om gemiddeld 13,6 procent gaat over vijf jaar. Voor het eerst wordt in de mondaine badplaats de kaap van gemiddeld 1 miljoen euro gerond. Een dijkappartement is het goedkoopst in De Panne (229.857, +8,6 %).
Een nieuwe trend is dat de tweede lijn - achter de dijk - wordt aangesneden. Daar mag hoogbouw, wat vanaf de hogere verdiepingen zeezicht biedt.
Hoe vallen de hogere prijzen voor dijkappartementen te rijmen met het feit dat er amper nieuwbouw is? ‘De dijkappartementen lijden het meeste onder de wind, zout en zand, maar zijn doorgaans goed onderhouden of de renovatie is er al gebeurd. Door de topligging en de daarmee samenhangende hogere prijsklasse creëren de renovatiekosten onmiddellijk een meerwaarde bij een eventuele verkoop’, zegt van Opstal.
‘Een nieuwe trend die je in Knokke en Oostende ziet, is dat de tweede lijn - achter de dijk - wordt aangesneden om aan de vraag naar nieuwbouw te voldoen. Daar mag hoogbouw, wat vanaf de hogere verdiepingen zeezicht biedt.’
Drie slaapkamers
Gekeken naar het type appartement valt de prijsstijging van een drieslaapkamerappartement op de dijk op. Er kwam 38 procent bij tot een gemiddelde koopsom van 711.084 euro. Voor twee slaapkamers ligt het budget bijna de helft lager op 358.021 euro, wat maar 3,2 procent meer is dan een jaar eerder.
‘Doordat het thuiswerk meer en meer ingeburgerd is, wordt een kustappartement niet alleen meer voor de vrije tijd, maar ook voor het werk gebruikt. Daardoor is er meer behoefte aan ruimte. Maar het aanbod aan drieslaapkamerappartementen op de dijk is beperkt, waardoor de prijzen verhoudingsgewijs veel meer stijgen’, zegt van Opstal. Wie vrede neemt met één slaapkamer telt gemiddeld 215.809 euro (+ 5,4 %) neer.
Kijk je naar alle appartementen in een kustgemeente, dan zijn de prijsverschillen naargelang het aantal kamers minder uitgesproken. De prijs van een appartement met één slaapkamer bleef onveranderd op 183.613 euro. Wie van één naar twee slaapkamers overstapte, moest rekening houden met een meerprijs van ruim 57 procent en een totaalbudget van 289.116 euro. Voor wie drie slaapkamers wou, ging het om 66 procent en een gemiddelde prijs van 481.857 euro.
Oostende
Qua marktaandeel in de vastgoedactiviteiten zijn Oostende (18,7 %) en Knokke de koplopers (16,5%). Zeebrugge heeft met 1,9 procent het kleinste marktaandeel. Het aantal transacties kende in 2021 een opvallende groei in Oostende: 23,8 procent. ‘In heel wat stadsdelen is ruimte is gecreëerd voor nieuwe projecten. Het gaat om de sites rond Oosteroever, het station en in het verlengde van de Wellingtonrenbaan. Dat heeft de aantrekkelijkheid van Oostende in de kijker gezet en door corona kwam er een stroomversnelling’, zegt van Opstal.
Meest gelezen
- 1 Belfius wil stad Bergen niet financieren na doorbraak extreemlinkse PTB
- 2 Golf aan betaalbare e-auto’s op komst, met dank aan strenge uitstootregels
- 3 Nvidia overtreft opnieuw de verwachtingen
- 4 Gentse techspeler Lighthouse haalt 350 miljoen euro op en wordt miljardenbedrijf
- 5 'Rusland viel Oekraïne aan met intercontinentale ballistische raket'