Amerikanen lonken steeds meer naar WDP
De specialist in logistiek vastgoed WDP lost zijn prognoses voor 2020 in en schroeft zijn groeiambities nog op. Met zo'n sterke cijfers lonken ook steeds meer Amerikaanse investeerders naar de 'guys from Wolvertem'.
Niemand had bij de beursgang van WDP in 1999 durven te denken dat anno 2021 Amerikaanse analisten en investeerders ook maar een vleugje interesse zouden hebben voor het ondernemersverhaal van WDP. Die interesse is er nu wel degelijk.
WDP besliste dit jaar een gecombineerde persconferentie en analistenmeeting te livestreamen op vrijdagnamiddag om 15.00 u. Op die manier konden ook Amerikaanse analisten live deelnemen op een aanvaardbaar uur.
Indien die Amerikanen ooit naar Wolvertem komen, zullen ze vermoedelijk 'very impressed' zijn door de hoofdzetel: een vierkantshoeve die door stichter Jos De Pauw in de jaren 70 met duurzame materialen is gebouwd. Vanop afstand zijn ze waarschijnlijk nog meer 'impressed' door het parcours van WDP. Sinds 2010 ging de portefeuille maal 5,4, het dividend maal 2 en de intrinsieke waarde maal 3,2. WDP behoort nu tot de top 20 van de grootste beursgenoteerde vastgoedgroepen in Europa.
De kleine Vlaamse aandeelhouder van het eerste uur kreeg steeds meer grote internationale investeerders naast zich. Die grote en kleine aandeelhouders blijven WDP zeer trouw. Jaar na jaar verkiest een meerderheid zijn keuzedividend onder de vorm van extra aandelen uitbetaald te krijgen. Het bedrijf maakt ook werk van een goede communicatie. Via een link op Markten Live van De Tijd konden geïnteresseerden de persconferentie en analistenmeeting van WDP rechtstreeks volgen.
Verrassing
Als WDP met een verrassing komt, is dat meestal een positieve. Dat was deze keer niet anders. Over het pandemiejaar 2020 realiseerde het bedrijf een nettowinst per aandeel van exact 1 euro. Dat was voor de logistieke speler ook de doelstelling aan het begin van 2020, maar CEO Joost Uwents had die ambitie in augustus een beetje getemperd.
Uwents gaf in de zomer al mee dat hij de indruk had 'dat de markt opnieuw begon aan te trekken'. Een knipoog die bij de update oktober nog een stuk vetter werd. Uiteindelijk ging WDP effectief over de lat. De courante nettowinst - exclusief boekhoudkundige meer- of minwaarden op rente-indekking en de portefeuille - steeg 15 procent tot 175 miljoen euro of 1 euro per aandeel (+8%).
De aandeelhouders genieten mee van de groei. Het brutodividend gaat 8 procent hoger naar 0,80 euro, in lijn met de groei van de winst per aandeel.
De onzekerheid eerder dit jaar was logisch. De lockdowns van de lente voedden de vrees dat huurders van WDP-magazijnen hun huur niet zouden kunnen betalen of zelfs failliet zouden gaan. Het was ook niet ondenkbaar dat klanten investeringen zouden uitstellen. Dat bleek niet het geval, integendeel. Bedrijven investeren door corona en de bijhorende boom in e-commerce niet minder maar meer in hun logistieke keten.
Herziening naar boven
De voorzichtigheid van een paar maanden geleden heeft plaatsgemaakt voor een groot vertrouwen voor de komende jaren. Beleggers waarderen WDP, dat al ruim een decennium geleden het Nederlands potentieel in e-commerce zag, nu op 5 miljard euro. Ook van bij de collega's Montea en VGP - beide huisbaas van Amazon - kwamen de voorbije weken vooral positieve signalen.
Het is niet de eerste keer dat WDP zijn groeiplan bijstelt. Bij elk van de drie driejarenplannen tussen 2011 en 2020 haalde het management de doelstellingen een jaar eerder dan gepland.
Bij de voorstelling van de jaarcijfers over 2018 had WDP een vierjarenplan 2019-2023 voorgesteld. De groep wou haar vastgoedportefeuille uitbreiden van 3,5 naar 5 miljard euro. Dat doel krikt WDP nu op naar 5,5 miljard euro.
Het zou onlogisch zijn als we niet meer ambitie zouden hebben dan over twee jaar met 500 miljoen te groeien.
In de eerste twee jaar van het plan had WDP zijn portefeuille al uitgebreid met 1 miljard euro (waarvan 450 miljoen euro in het coronajaar 2020). 'Er is een structureel sterke vraag naar logistiek vastgoed. Het zou onlogisch zijn als we niet meer ambitie zouden hebben dan over twee jaar met 500 miljoen euro te groeien', zei Uwens vrijdag.
WDP kleurt de ambitie in met een verse deal. De magazijnier mag in het Noord-Brabantse Veghel voor 65 miljoen euro een 70.000 m² meter groot verdeelcentrum bouwen voor Alloga, de Europese marktleider in logistiek voor de zorgsector.
Dividend
WDP voorspelt dat de winst per aandeel van 1 euro per aandeel in 2020 via 1,07 euro in 2021 naar 1,15 euro in 2023 klimt. Voor 2024 wordt 1,25 euro voorgesteld. Over het boekjaar 2021 zou het dividend in lijn met de winst 7 procent stijgen, naar 0,86 euro bruto.
- Familie De Pauw: 25 procent.
- BE retail & private banking: 25 procent.
- Institutioneel: 50 procent, waarvan ruim 10 procent in de VS, 15-20 procent in het VK, 5-10 procent Belgisch, 5-10 procent EU en 5-10 procent internationaal elders. BlackRock en Vanguard nemen samen 6 procent voor hun rekening.
De verwachtingen over WDP zijn zeer hoog. Op basis van de slotkoers van vrijdag (29,64 euro, + 4,4%) noteert WDP zowat tegen het dubbele van zijn intrinsieke waarde.
De financiering van de groei is geen probleem. Een klassieke kapitaalverhoging is niet aan de orde. De schuldgraad beloopt een relatief bescheiden 46,6 procent.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Trump wil nu bondgenote Pam Bondi op Justitie