Advertentie

Truckdeal met Belgisch tintje gaat niet door

De Belgische holding Sofina bezit 43,3 procent van de verhuurder van koelvoertuigen Petit Forestier. ©rv

Petit Forestier, bijna voor de helft in handen van de Belgische holding Sofina, neemt zijn sectorgenoot Fraikin niét over.

De Franse concurrentiewaakhond lag dwars, meldt de verhuurder van koelvoertuigen.

Le Petit Forestier kondigde midden vorig jaar de overname aan van zijn sectorgenoot Fraikin. Petit Forestier, dat focust op de verhuur van koelvoertuigen, zou via de overname ook actief worden in de verhuur van gewone trucks. De eengemaakte groep zou meer dan 400 depots omvatten en een vloot van nagenoeg 100.000 voertuigen, waarvan 42.700 van Le Petit Forestier en 57.000 van Fraikin. Qua omzet zou de nieuwe verhuurreus uitkomen op bijna 1,25 miljard euro.

Advertentie

De Poolse en Spaanse concurrentieautoriteiten hadden hun fiat gegeven aan de operatie, maar de Franse Autorité de la Concurrence eiste structurele toegevingen van de fusiegroep. Lees: het verkopen van een aantal activiteiten. Petit Forestier legde een tegenvoorstel op tafel, maar de Franse concurrentiewaakhond gaf die een onvoldoende. De Franse groep besliste dan maar om de operatie af te blazen.

Belgisch tintje

De deal had ook een Belgisch tintje. Sofina, de holding van de familie Boël, was aan beide kanten betrokken partij. Sofina

 bezit 43,3 procent van Le Petit Forestier en haalde de verhuurder van koelvoertuigen samen met de Franse familie Forestier van de Parijse beurs.

Sofina bezit ook 5,1 procent van het Franse investeringsfonds Eurazeo. Dat heeft 17 procent van Fraikin in handen. De andere aandelen zijn in de handen van het investeringsfonds CVC.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud