Advertentie

Reisbureaus riskeren zware boete voor prijsafspraken

Reizigers op Brussels Airport

American Express, BCD Travel, Carlson Wagonlit Travel en andere reisagenten riskeren een boete van ongeveer 100 miljoen euro. Ze maakten in het midden van het vorige decennium prijsafspraken die de markt verstoorden, vindt de auditeur van de Raad voor de Mededinging.

De grote reisbureaus hebben van 2002 tot 2006 prijsafspraken gemaakt waardoor de concurrentie op de Belgische markt werd verstoord. Tot die conclusie komt het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging.

Als de Raad de auditeur volgt, riskeren Carlson Wagonlit Travel, American Express en andere reisbemiddelaars een globale boete die 10 procent van de omzet kan bedragen of circa 100 miljoen euro.

Advertentie

Alle geviseerde bedrijven waren toen lid van de Belgian Travel Organisation en zijn dat meestal nog. De BTO groepeert alle grote reisagenten in België die vooral actief zijn in de verkoop van tickets voor zakenreizen.

De BTO-leden hebben in die periode kartelafspraken gemaakt om hun kortingen aan klanten te beperken en om de kosten voor het leveren van tickets hoog te houden, meent de auditeur. Kort na de terreuraanslagen van 11 september 2001 had de sector het erg moeilijk.

De zaak komt nu voor een kamer van de Raad, waar de ondernemingen zich kunnen verdedigen en de auditeur kan reageren. Een uitspraak kan nog een jaar op zich laten wachten en mag dus in het voorjaar van 2012 verwacht worden.

Het onderzoek door het Auditoraat kwam er in 2006 op verzoek van toenmalig minister van Economie Marc Verwilghen (VLD) die de touroperators verdacht van prijsafspraken naar aanleiding van de invoering van brandstoftoeslagen.

Het speurwerk bij de reisagenten werd afgesplitst van de rest van het onderzoek en leidde nu tot dit verslag van de auditeur. Het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken bij de touroperators loopt nog.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Van modeontwerpster tot ‘finfluencer’: Forbes zet zeven Belgen in ‘30 under 30’-lijst
Het Amerikaanse magazine Forbes roemt zeven jonge Belgen in zijn recentste prestigieuze Europese ranking ‘30 under 30’.
Gesponsorde inhoud