Telenet ook naar hof van beroep tegen 5G-veiling
Behalve een procedure bij de Raad van State heeft Telenet ook bij het Brusselse hof van beroep een procedure lopen tegen de 5G-veiling. Reserveren van spectrum is volgens het telecombedrijf niet in overeenstemming met de Europese regels.
'We zijn de resultaten van de spectrumveiling, die vorige week afliep, grondig aan het evalueren', zegt Isabelle Geeraerts, de woordvoerster van Telenet. Afhankelijk van die evaluatie beslist het telecombedrijf uit Mechelen of het doorzet met de juridische procedure die het in het voorjaar begon.
Het verzoekschrift tot nietigverklaring werd op 1 juni ingeleid bij het hof van beroep in Brussel. Daarin beargumenteren de advocaten van Telenet dat de manier waarop de Belgische telecomregulator BIPT de spectrumveiling - die het telecomlandschap voor de komende 20 jaar bepaalt - heeft georganiseerd in strijd is met Europese wetgeving. Vorige maand raakte ook al bekend dat Telenet naar de Raad van State stapte.
Gereserveerd spectrum
Alles draait om het zogenaamde gereserveerde spectrum. Kandidaten die wilden meedingen voor het mobiele spectrum, konden het BIPT laten weten dat ze een stuk spectrum wilden reserveren. Voor de bestaande operatoren Proximus, Telenet en Orange bestaat die optie om de continuïteit van hun dienstverlening te vrijwaren. Zij hebben die optie gelicht door elk 73 miljoen euro neer te tellen.
- Nadat vorige maand was bekend geraakt dat Telenet een procedure heeft lopen bij de Raad van State, blijkt dat het telecombedrijf ook een procedure aanspande bij het hof van beroep.
- Telenet vindt het marktvervalsing dat de nieuwe telecomspeler Citymesch/Digi Communications spectrum heeft kunnen reserveren.
- Het telecombedrijf uit Mechelen bekijkt de resultaten van de veiling en evalueert nadien of het doorgaat met de procedure.
Voor een nieuwkomer werd die mogelijkheid ingevoerd zodat die als een volwaardige speler zijn intrede kan doen op de markt. Volgens het BIPT is dat noodzakelijk 'om te vermijden dat bestaande operatoren de markt vergrendelen door al het spectrum op te nemen'. Eind maart raakte bekend dat een van de nieuwkomers, zij het Citymesh of NRB, die optie had gelicht voor 83,3 miljoen euro. Later zou blijken dat Citymesh een akkoord had met het Roemeense Digi Communications, dat zijn kans ziet om de Belgische consumentenmarkt aan te vallen.
In Mechelen gaat men ervan uit dat het gereserveerde spectrum voor een nieuwkomer in strijd is met artikel 52 van de European Electronic Communications Code (EECC). Die Europese richtlijn regelt elektronische communicatienetwerken en -diensten. In het artikel bepaalt Europa dat wie een stukje radiofrequentie wil reserveren om de concurrentie in de telecommarkt aan te zwengelen eerst moet aantonen dat er een marktfalen is.
Marktfalen
Volgens de advocaten van Telenet is dat marktfalen niet voldoende aangetoond. Ze verwijzen onder meer naar een impactstudie van het BIPT uit 2018. Daarin geeft de telecomregulator een dubbele boodschap. Aan de ene kant stelt hij vast dat de mobiele markt niet gekenmerkt wordt door grote concurrentieproblemen. Aan de andere kant vindt het BIPT dat de prijzen voor telecom in België eerder hoog zijn in vergelijking met buurlanden. Uit het recentste rapport, dat het BIPT vorige week publiceerde, blijkt dat er positieve evoluties zijn op de Belgische markt.
N-VA-Kamerlid Michael Freilich heeft vragen bij de timing waarop het BIPT het nieuws bekendmaakte: daags voor het zomerreces. 'Minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) heeft op die manier tijd gekocht', zegt Freilich. 'Via een schriftelijke vraag krijg ik op zijn vroegst binnen zestig dagen een antwoord. Wil ik een mondeling antwoord, dan kan dat pas in september.'
Freilich klopt al maanden op dezelfde nagel en vreest dat de resultaten van de 5G-veiling op de helling kunnen komen te staan. 'Zelfs als Telenet om strategische redenen niet met de procedure zou doorzetten, staat de regelgeving die de basis is voor onze 5G-veiling op losse schroeven.' Dat schetst volgens Freilich geen fraai beeld van wat hij ongeoorloofde overheidsinmenging noemt. 'Dit kan ons internationale investeringen kosten.'
Op het kabinet-De Sutter maken ze zich nog geen zorgen. 'Het gebeurt in de telecomsector wel vaker dat procedures worden opgestart die later weer gestopt worden', liet het al weten toen bekend raakte dat Telenet naar de Raad van State trok.
Meest gelezen
- 1 Escalerende handelsoorlog zadelt Nvidia met miljardenstrop op
- 2 Wat betekent de meerwaardebelasting van 5 procent op DBI-fondsen?
- 3 Luckas Vander Taelen | Vlamingen, dat zijn geen mensen...
- 4 Wijninckx-bijdrage op aanvullende pensioenen van 3 naar 12,5 procent: wat betekent dat?
- 5 De Vocht versus Huts: Antwerpse vastgoedlegende bekampt afbraak top Boerentoren