Advertentie

Zweedse prijsvergelijker probeert Google 2,1 miljard euro afhandig te maken

©REUTERS

De Zweedse prijsvergelijkingssite PriceRunner eist 2,1 miljard euro van Google omdat de zoekgigant zijn eigen vergelijkingsdienst blijft bevoordelen. De Zweden beroepen zich op de miljardenboete die Alphabet eind vorig jaar opgelegd kreeg.

In de aanslepende antitrustzaak tussen de Europese Unie en de Amerikaanse Google-moeder Aphabet kwam in november 2021 een belangrijke uitspraak. Het Europees Gerecht bevestigde toen een boete van 2,42 miljard euro die de zoekgigant opgelegd kreeg, omdat die misbruik gemaakt heeft van zijn machtspositie door zijn eigen vergelijkingsdienst te bevoordelen.

Advertentie

Het Zweedse PriceRunner, dat zich benadeeld voelt door de dominantie van Google, diende daarom maandag een klacht in bij de rechtbank in Stockholm. 'Het is een kwestie van overleven voor veel Europese bedrijven', zegt Mikael Lindahl, de topman van PriceRunner, die zich gesterkt voelt door de uitspraak van het Europees Gerecht.

Significant hoger

De prijsvergelijker, die binnenkort overgenomen wordt door de betaalgigant Klarna, eist niet minder dan 2,1 miljard euro als compensatie voor de winst die hij in Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk misliep. PriceRunner maakt zich sterk dat de uiteindelijke schadevergoeding 'significant hoger' zal uitvallen, omdat de schendingen door Google nog altijd aanslepen.

Vorige maand maakte Alphabet bekend dat het in beroep gaat tegen de beslissing bij het Europees Hof voor Justitie, omdat 'er gebieden zijn die juridische verduidelijking vereisen', klonk het in een mededeling.

De zaak loopt al sinds 2010, toen verschillende Europese prijsvergelijkers een klacht indienden bij de Europese Unie. Spelers zoals het Franse Kelkoo en het Nederlandse prijsvergelijk.nl zagen hun bezoekersaantallen en inkomsten significant dalen omdat Google zijn eigen advertenties structureel boven de organische prijsvergelijkingen begon te plaatsen.

Advertentie

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Formateur Bart De Wever krijgt van koning Filip nog tot 31 januari om te landen met een regering.
De Wever legt lat half zo laag voor fiscale hervorming
Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) serveert geen fiscale hervorming van 10 miljard euro meer, maar van zo’n 5 miljard. Dat vernam De Tijd. Hogere belastingen op consumptie liggen niet meer op de tafel van de Arizona-onderhandelaars. Daardoor is ook de ruimte om de loonlasten te verlagen kleiner.
Gesponsorde inhoud