Rechter beslist: Google Play moet concurrerende Android-appwinkels toestaan
Google moet ontwikkelaars toelaten marktplaatsen op te zetten die concurreren met zijn Play Store voor applicaties. Dat oordeelde een rechter in Californië. De Amerikaanse techreus gaat in beroep.
Epic Games heeft maandag van een federale rechter in San Francisco gelijk gekregen in zijn langdurige dispuut over de appwinkel van Google . De maker van het populaire videospel 'Fortnite' kon een jury ervan overtuigen dat de Amerikaanse techreus zijn macht in de Android-appmarkt misbruikte. Door de regels en de kosten van de Google Play Store kregen marktplaatsen van externe ontwikkelaars geen kans, argumenteerde Epic in de zaak die in 2020 begon.
Het bevel van rechter James Donato, dat op 1 november van kracht wordt, verbiedt Google drie jaar lang appontwikkelaars te betalen om exclusief zijn appwinkel te gebruiken. Google mag ontwikkelaars ook niet verbieden klanten te vertellen hoe ze apps rechtstreeks kunnen downloaden. En het mag ontwikkelaars niet dwingen zijn factureringsfuncties te gebruiken.
Het vonnis verbiedt Google drie jaar lang appontwikkelaars te betalen om exclusief zijn appwinkel te gebruiken.
Voorts moet Google het mogelijk maken dat gebruikers van Android-apparaten een concurrerende appwinkel downloaden via zijn Play Store, wat de toegang tot zulke alternatieven aanzienlijk makkelijker maakt. Het bedrijf moet concurrenten de komende drie jaar bovendien toegang geven tot zijn catalogus met applicaties. Donato zei dat Google 'redelijke maatregelen' kan nemen om de veiligheid van zijn platform te waarborgen, maar die kunnen wel worden aangevochten.
Meerdere rechtszaken
In een reactie op het vonnis daalden de aandelen van Google-moeder Alphabet 2,5 procent. Ze waren dit jaar tot eind vorige week met 20 procent gestegen. 'Het Epic-vonnis miste het voor de hand liggende: Apple en Android concurreren duidelijk', stelde Google in een blogpost. 'We zullen in beroep gaan en de rechtbanken vragen de uitvoering van de remedies op te schorten om een consistente en veilige ervaring voor gebruikers en ontwikkelaars te behouden terwijl het proces loopt.'
Google verloor in augustus ook een rechtszaak over claims van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat de techreus illegaal zoek- en advertentiemarkten monopoliseert. Intussen is het ministerie nog verwikkeld in een andere zaak over de vermeende dominantie van Google. Die gaat over de technologie die wordt ingezet om onlineadvertenties te kopen en verkopen.
Epic had gemengd succes met een soortgelijke antitrustuitdaging tegen de appwinkel van Apple. Een rechter in Californië concludeerde in 2021 dat de App Store de federale wetten niet schond. Maar de iPhone-maker moet ontwikkelaars wel toelaten dat ze klanten naar hun eigen websites sturen voor onlinetransacties.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Welke ETF's zijn het interessantst voor Belgische beleggers?