Advertentie

Option: 'Eerste positief resultaat in meer dan tien jaar'

Eric Van Zele trekt als nieuwe sterke man de doorstart van het vroegere Option als Crescent. ©REUTERS

De reddingsoperatie van het noodlijdende datacommunicatiebedrijf Option door topmanager Eric Van Zele wordt afgerond met de steun van Belfius. Intussen kan Crescent, zoals Option na de fusie met de gelijknamige grotere groep van Van Zele nu heet, voor het eerst sinds lang weer betere cijfers voorleggen. De koers reageert fors.

Van Zele is onder meer bekend als gewezen CEO van Barco, dat hij net als Pauwels Trafo weer rechttrok. Dezelfde krachttoer wil hij nu uithalen bij het Leuvense Option

, al was het aanvankelijk niet zijn bedoeling zich zover te engageren. In elk geval lijkt ruim een jaar na zijn aantreden bij Option de beursgenoteerde gewezen Onderneming van het Jaar helemaal klaar voor haar zoveelste wederopstanding.

Het bedrijf meldde dinsdag dat na de conversie van een groot deel van de schulden in kapitaal, waardoor het aantal aandelen tot ruim boven het miljard steeg, ook een oplossing voor de niet-converteerbare schulden gevonden werd. De herfinanciering en herstructurering daarvan wordt verzekerd door de bank Belfius, meldt Crescent. Het gaat om 1,5 miljoen euro. Belfius levert daarnaast ook een kredietlijn met werkkapitaal van nog eens 1,5 miljoen euro.

Advertentie

‘Een aantal banken, vooral ING, bleken niet bereid dat bedrag te herfinancieren door de slechte reputatie van Option en het negatief eigen vermogen van het bedrijf. Maar door de goede relaties met Belfius, de huisbankier van Crescent, is het nu toch gelukt’, zegt Van Zele.

Er is wel nog geen definitief akkoord omdat het groene licht nodig is van investeringsmaatschappij PMV voor een garantstelling voor de herfinanciering. Maar volgens Crescent wordt dat definitieve akkoord naar verwachting getekend voor eind augustus. ‘Daardoor kunnen we, op de goedkeuring door PMV na, nu zeggen dat het reddingsplan geslaagd is’, aldus Van Zele.

Overnames

Crescent bestaat nu uit drie takken. Het vroegere Option zit samen met enkele andere bedrijven in Crescent Solutions. Daarnaast is er de verlichtingsspeler Crescent Lighting en tenslotte de IT-dienstenlevererancier Crescent Services die ook meerdere ondernemingen omvat. 

De nieuwe groep meldt dinsdag ook dat die laatste tak net voor de fusie met Option werd uitgebreid met een nieuwe overname, van de Nederlandse sectorgenoot ANY-IT. Er is bovendien een tweede beweging: Crescent koopt de resterende 40 procent van het Nederlandse bedrijf 2Invision, de spil van Crescent Services. Die deal zit in de laatste fase van de onderhandelingen.

Zwarte cijfers

Daardoor ontstaat een geheel met ongeveer 100 werknemers dat er financieel bovendien veel beter aan toe is dan het oude Option. ‘Van een totaal dood bedrijf met 40 miljoen euro schulden en amper 5 miljoen omzet een jaar geleden, gaan we naar een groep met 20 miljoen euro omzet en zwarte in plaats van rode cijfers’, schetst Van Zele het contrast. De ommekeer is onder meer te danken aan een zware besparing bij Option, waardoor meer dan de helft van de zowat 65 resterende jobs sneuvelden.

Van een totaal dood bedrijf met 40 miljoen euro schulden gaan we naar een groep met 20 miljoen euro omzet en zwarte in plaats van rode cijfers.

Eric Van Zele
Voorzitter en grootaandeelhouder Crescent
Advertentie

Die zwarte cijfers situeren zich wel nog maar op het niveau van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda). In de eerste jaarhelft ging de omzet over de 10 miljoen euro en was er een ‘licht positieve’ rebitda. ‘Het is de eerste keer in meer dan tien jaar dat er een positief resultaat is. Ik denk dat het zelfs 15 jaar geleden is dat er een euro verdiend werd’, zegt Van Zele. Volgend jaar moet elke tak van Crescent een positief bedrijfsresultaat (ebitda) halen en wordt gemikt op 22 tot 23 miljoen euro omzet.

Option zelf stelde opnieuw teleur, met inkomsten in de eerste jaarhelft van iets meer dan 2 miljoen euro. Dat was beneden de verwachtingen en beneden het cijfer van een jaar eerder. Dat komt deels doordat nieuwe versies van het communicatieplatform CloudGate (voor het internet der dingen) nog niet op de markt konden worden gebracht. ‘Dat zal gebeuren in de tweede helft van het jaar’, aldus het persbericht.

Nieuwe CEO

Voorts is er opnieuw een managementwissel bij het vroegere Option. Guy Coen, nog maar goed een half jaar in functie als CEO en door Van Zele weggehaald bij zijn vorige werkgever Barco, vertrekt. Volgens het persbericht heeft hij daar ‘persoonlijke redenen’ voor. Van Zele zegt dat Coen zelf de beslissing nam. ‘Er is absoluut geen conflict’. Coen blijft Crescent adviseren en zal ook fungeren als liaison voor de Aziatische markt.

Coen wordt opgevolgd door Alain Van den Broeck, een andere vertrouweling van Van Zele die hij kent van Crescent en Telindus (nu Proximus). Van den Broeck heeft een lange staat van dienst in de technologiesector en is momenteel directeur verkoop, businessontwikkeling en innovatie bij Securitas België. Hij heeft net als Van Zele ervaring met het rechttrekken van bedrijven. Hij is de vijfde manager in evenveel jaar die aan het hoofd komt te staan van het gewezen Option (nu dus Crescent Solutions).

Van den Broeck wordt ook lid van het managementteam dat heel Crescent zal aansturen, samen met de CEO’s van de twee andere takken, financieel directeur Edwin Bex (ook ex-Telindus) en Van Zele zelf als belangrijkste figuur (en tevens groepsvoorzitter en grootste aandeelhouder). ‘Waarschijnlijk zal Alain mettertijd het geheel gaan aansturen’, aldus Van Zele.

Crescent zal in september gedetailleerdere halfjaarresultaten bekendmaken. Het bedrijf bereidt ook een prospectus voor over de fusie tussen Option en Crescent. Er zit bovendien nog een omgekeerde aandelensplitsing aan te komen, om iets te doen aan de status van centjesaandeel van de groep en het reusachtige aantal aandelen. Die status blijft dinsdag onveranderd, ondanks de forse koerssprong. Maar in absolute cijfers stijgt het aandeel van 5 naar 6 eurocent. 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De betoging van een maand geleden. 'Toen toonden we hoe luid we kunnen zijn. Bij de staking willen we maandag tonen hoe stil we het kunnen maken', zegt het ABVV.
Land in greep van algemene staking: zowel regering als bonden denken erbij te winnen
Het ACV en het ABVV zien de algemene staking van vandaag als een opstapje naar nog meer onvrede. De regering denkt het protest te kunnen uitzweten omdat de bevolking de hinder beu is. ‘Laat de vakbonden maar doen.’
Gesponsorde inhoud