Gentse cyberspecialist tankt 5 miljoen bij oud-toplui Google en Deliveroo
Nog geen jaar na de lancering van een platform waarmee ontwikkelaars veiligere software kunnen schrijven, tankte het Gentse Aikido Security al 7 miljoen euro groeikapitaal. De cyberspecialist overtuigt zelfs voormalige toppers van Google en Deliveroo.
Softwareontwikkelaars moeten de broncode die ze schrijven zo vroeg mogelijk controleren op eventuele fouten waarvan hackers later zouden kunnen profiteren. Maar die check-ups nemen veel tijd in beslag en veel beveiligingsdiensten voor software zijn duur en lang niet altijd gebruiksvriendelijk.
De Gentse starter Aikido Security zag een gat in de markt en lanceerde een platform dat de controle op cyberrisico's vergemakkelijkt en ontwikkelaars opnieuw meer tijd geeft om bezig te zijn met hun eigenlijke job. Daarvoor gebruikt het bedrijf artificiële intelligentie.
'Alle veiligheidskwesties behandelen is een pain in the ass voor ontwikkelaars', zegt Felix Garriau, die Aikido oprichtte met Teamleader-oprichter Willem Delbare en Roeland Delrue, die eerder voor het Gentse Showpad werkte. 'Ontwikkelaars maken gebruik van heel veel verschillende tools en worden daardoor bestookt met een massa informatie. Vaak zitten daar valse positieven tussen: je wordt gewezen op een cyberrisico dat er bij nader inzien geen blijkt te zijn. Een beetje alsof je inbraakalarm thuis afgaat nadat een dier voorbij de bewegingssensor is gelopen.'
'Aikido bundelt alle verschillende controletools in een platform en neemt de veiligheidscontrole op zich', zegt Garriau. 'Ons product is ideaal voor eender welk softwarebedrijf, maar we richten ons in de eerste plaats op spelers in software as a service, bedrijven die hun software als een onlinedienst aanbieden.'
Europese regelgeving
Een nieuwe Europese richtlijn Aikido geeft wind in de zeilen. De nieuwe NIS2-richtlijn verplicht binnen ongeveer een jaar niet alleen essentiële instellingen zoals ziekenhuizen om hun cybersecuritybeleid aan te scherpen. Een hele reeks andere ondernemingen zal dat ook moeten doen. 'We krijgen nu steeds meer vragen van kleinere bedrijven die willen weten hoe ze daarop moeten reageren', zegt Garriau.
Begin dit jaar had Aikido al 2 miljoen euro groeikapitaal opgehaald bij geldschieters als Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere (Showpad) en Syndicate One, een geld- en kennisnetwerk van jonge Belgische techondernemers. Nog geen twaalf maanden later tankt de Gentse specialist in cyberveiligheid nog eens 5 miljoen euro bij om een versnelling hoger te schakelen. Aikido, dat vandaag een zeventigtal klanten telt, mikt binnen het jaar op een omzet van 1 miljoen euro, tien keer meer dan vandaag.
Het verse geld is grotendeels afkomstig van Notion Capital en Connect Ventures, twee fondsen gespecialiseerd in durfkapitaal. Maar ook Patrick Pichette, een voormalige financieel directeur van Google en bestuurslid bij Twitter, stapt in het bedrijf, net als de voormalige Deliveroo-CFO Raif Jacobs.
Meest gelezen
- 1 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 4 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU