Facebook mag Whatsapp overnemen van Europa
Het is nu ook officieel: Europa heeft het licht op groen gezet voor de overname van Whatsapp door Facebook. Dat was geen evidentie, gelet op de felle tegenstand in de Europese telecomsector.
Facebook legde in februari 19 miljard dollar op tafel voor de populaire berichtendienst Whatsapp, de grootste overname ooit voor Facebook. Met de deal verzekerde Facebook zich van een belangrijke plaats in de groeiende markt van instant messaging.
Een positie die in Europa niet iedereen zag zitten. Vooral de Europese telecombedrijven waren niet meteen blij met de alliantie. De sector vreesde dat een combinatie tussen Facebook en Whatsapp het bedrijf een te dominante positie zou opleveren. Bovendien kloegen ze aan dat zogenaamde over the top-spelers niet aan dezelfde regels moeten voldoen als telco's.
Om te vermijden dat het in elk van de lidstaten een lange juridische strijd zou moeten voeren voor de goedkeuring van de deal, koos Facebook de vlucht vooruit. Het bedrijf stapte naar de Europese Commissie om uitsluitsel te krijgen voor heel Europa.
Maar bij de Comissie deden ze geen half werk. Regelmatig doken berichten op over het wel erg gedettailleerd onderzoek in de hele sector, een teken dat Europa de zaak als een symbooldossier zag.
Maar dat onderzoek heeft dus geen graten opgeleverd. Volgens de Commissie is de combinatie tussen Whatsapp en Facebook Messenger - de berichtenapp van Facebook zelf - niet problematisch, omdat ze niet overlappen. 'Op veel smartphones worden de apps simultaan gebruikt', klinkt het.
Daarbovenop komt dat er nog genoeg concurrentie is op de markt. Bovendien is de instapdrempel om zelf een app te beginnen redelijk laag, meent de Commissie, zowel qua tijd als qua investeringen.
In de VS werd de deal al in april goedgekeurd.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 4 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU