Europa beschermt kinderen tegen gevaarlijke vragen op Google
De grootste onlineplatforms en onlinezoekmachines die in Europa actief zijn, moeten vanaf nu voldoen aan de vereisten van de digitaledienstenwet van de Europese Unie, de Digital Services Act of DSA. Gebruikers krijgen meer controle over hoe technologiebedrijven hen benaderen.
De DSA legt onlineplatforms nieuwe verplichtingen op die hun gebruikers moeten beschermen tegen illegale inhoud, desinformatie en misbruik, ook van minderjarigen.
Welke platformen vallen rechtstreeks onder toezicht van de Europese Commissie?
Het gaat over platformen en zoekmachines met minstens 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers in de EU. Het gaat om 17 platformen - Alibaba AliExpress, Amazon Marketplace, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Wikipedia, X (het vroegere Twitter), YouTube en Zalando. En om twee zoekmachines - Bing van Microsoft en Google Search. Die techbedrijven zijn volgens Europees commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton 'systemisch relevant'. Net zoals grote banken dat zijn.
De grote techbedrijven worden als 'systemisch relevant' beschouwd.
Gaan die platformen akkoord met het toezicht?
Kleding- en cosmeticawebshop Zalando en Amazon Marketplace betwisten dat ze in het toepassingsgebied van de grootste platforms thuishoren, maar hun procedure bij het Hof van Justitie werkt niet opschortend. Elon Musk, de eigenaar van X, heeft stroeve relaties met de EU. Toch zouden er tekenen zijn dat X zich wel degelijk aan de wet wil houden. Bij de Commissie luidt het dat X, TikTok, Facebook, Instagram en Snapchat al een 'stresstest' hebben uitgevoerd, maar er zou nog werk aan de winkel zijn.
- De digitaledienstenwet van de Europese Unie is in werking getreden.
- In eerste instantie gaan de grote technologiebedrijven hun beleid moeten bijsturen.
- Ongebreidelde profilering is niet langer toegelaten, ook gelden er strenge regels voor diensten aan minderjarigen.
Welke boetes riskeren ze?
De boetes kunnen oplopen tot zes procent van de wereldwijde omzet. Bij herhaalde inbreuken kunnen bedrijven een tijdelijk verbod krijgen om actief te zijn in de Europese Unie.
Wat met kleinere spelers?
De kleinere platforms en zoekmachines vallen onder het toezicht van de nationale autoriteiten. Dat systeem gaat in op 17 februari 2024.
Wat merkt u van dat alles als gebruiker?
Heel wat veranderingen gebeuren onder de motorkap, toch gaan de gebruikers enkele wijzigingen merken. Zo moeten de platformen het mogelijk maken illegale inhoud te signaleren. Gebruikers moet worden duidelijk gemaakt waarom en hoe bepaalde informatie wordt aanbevolen. Op basis daarvan moeten ze aanbevelingen gebaseerd op profilering kunnen weigeren.
Gebruikers mogen geen advertenties te zien krijgen gebaseerd op gevoelige informatie zoals religie, politieke overtuiging en seksuele oriëntatie.
Gebruikers mogen geen advertenties te zien krijgen gebaseerd op gevoelige informatie zoals religie, politieke overtuiging en seksuele oriëntatie.
Minderjarige surfers worden extra beschermd. Op maat gemaakte reclameboodschappen voor kinderen zijn uit den boze. Europa eist een hoog niveau van privacy en veiligheid voor kinderen. Bing en Google moeten de resultaten van mogelijk schadelijke zoekvragen blokkeren. Dat betekent dat de technologiebedrijven systemen moeten installeren voor het verifiëren van de leeftijd en aan ouders controlemiddelen moeten toestaan.
Welke andere regelgeving is er te verwachten van de Unie?
De Digital Markets Act is de eerstvolgende. Een aantal grote technologiebedrijven worden hierbij beschouwd als 'poortwachters'. Zij mogen hun eigen diensten niet bevoordelen tegenover concurrenten. Ook wordt gewerkt aan een AI-wet. Voor het gebruik van generatieve artificiële intelligentie, zoals de conversatiebot ChatGTP of de beeldgenerator Midjourney, komen er aparte verplichtingen. Zo zullen synthetische video's en deepfakebeelden die getoond worden na een zoekopdracht duidelijk gemarkeerd moeten worden als een risico op desinformatie.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit