Betalende blauwe vinkjes en ontslagronde moeten overname Twitter afbetalen
Nu de miljardair Elon Musk eindelijk zijn overname van Twitter beet heeft, wacht hem de volgende uitdaging: genoeg geld verdienen om zijn financiers terug te betalen.
Nieuwbakken Twitter-eigenaar Elon Musk laat niet na zijn stempel te drukken op het berichtenplatform. Vorige week zette hij meteen het management aan de deur en loodste hij een team vertrouwelingen binnen, en dat begint stilaan zichtbaar te worden.
Volgens verschillende Amerikaanse media heeft Musk zijn team opgedragen tegen volgende week maandag een nieuw programma uit te rollen waarbij gebruikers moeten betalen voor de verificatie van hun account. De blauwe vinkjes die aangeven dat de account van een persoon of merk authentiek is, zijn vandaag gratis. 'Het huidige feodale systeem is bullshit', schrijft Musk op Twitter.
De bedoeling is dat de verificatie een deel wordt van Twitter Blue, een betalend pakket met extra functionaliteiten voor hardcore Twitter-gebruikers. Dat kost vandaag 4,99 dollar per maand en geeft extra opties om je Twitter-feed te organiseren, tweets met tikfouten ongedaan te maken of een NFT in te stellen als je profielfoto.
De blauwe vinkjes, die vooral worden gebruikt door merken, overheden, beroemdheden of journalisten, zouden vanaf volgende week tot die betalende functionaliteiten horen. Abonnees moeten er meer voor betalen: 8 dollar per maand, al kan de prijs volgens Musk afwijken naargelang het land. Wie intekent, krijgt ook mogelijkheden om langere video's en audio te posten en zal de helft minder advertenties te zien krijgen.
'Chief Twit' Elon Musk roert zich al maanden over de aanwezigheid van nepaccounts en bots op Twitter, een reden die hij aanhaalde om de overname af te blazen - zonder succes. Zondag liet hij via Twitter weten dat gewerkt werd aan het verificatieproces. Hoe het voorstel om gebruikers te laten betalen voor verificatie het probleem met spamaccounts oplost, is niet duidelijk. Volgens sommigen zal het net het omgekeerde effect hebben, waarbij minder gebruikers de moeite zullen nemen om te verifiëren dat hun account authentiek is.
Vine
Het is niet de enige opvallende ingreep waar Musk aan werkt. Volgens de businesswebsite Axios zou Musk ook het edict hebben uitgevaardigd om de videodienst Vine nieuw leven in te blazen. Daarmee was Twitter een paar jaar geleden de eerste die inzette op het format van korte video's - waar de TikToks en Instagrams van deze wereld vandaag in een andere vorm grof geld mee verdienen. Maar omdat Vine toen geen businessmodel vond, trok Twitter de stekker eruit. Afwachten of Musk en zijn discipelen Vine wel kunnen laten slagen.
Musk gaf bij de aankondiging van de overname te kennen aan zijn financierende banken dat hij in de kosten zou snoeien en nieuwe inkomstenbronnen zou aanboren.
De eerste ingrepen bij Twitter maken duidelijk dat Musk na de overname van 44 miljard dollar onder druk staat om snel meer cash te genereren bij het berichtenplatform. Hij moet de financiers en banken die hem ondersteunden bij de overname tevreden zien te houden. Musk teert onder andere op 13 miljard dollar bankfinanciering (lees kaderstuk). Aan die banken beloofde hij in april snel meer geld uit het platform te puren, terwijl hij tegelijk zwaar in de kosten zou snoeien.
Ook aan het tweede deel van dat plan wordt naarstig gewerkt. Volgens verschillende Amerikaanse media heeft Musk leidinggevenden in de organisatie opgedragen een lijst op te stellen van personeel dat kan afvloeien. Afhankelijk van de bron gaat Musk de komende dagen 25 tot 50 procent van het personeel ontslaan. Vandaag werken 7.500 mensen bij het bedrijf.
Elon Musk betaalde 44 miljard dollar voor de overname van Twitter. Hoewel hij de rijkste man ter wereld is, kwam dat geld niet volledig uit eigen zak. Vooral door de verkoop van een grote lading Tesla-aandelen is zijn persoonlijke bijdrage een kleine 27 miljard dollar.
Voor een kleiner stuk van de financiering - zo'n 5 miljard dollar - overtuigde Musk investeringsfondsen of welgestelde collega-ondernemers. Onder anderen Oracle-topman Larry Ellison, het staatsfonds van Qatar en de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal droegen een steentje bij.
De rest van het geld wordt voorgeschoten door een consortium van banken, waaronder Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, Société Générale, BNP Paribas en het Japanse Mizuho. Die banken dreigen stevige papieren verliezen te slikken op de transactie omdat de marktomstandigheden in een paar maanden tijd sterk gewijzigd zijn.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Onverwachte krimp Europese economie duwt euro naar laagste peil in twee jaar