AI-snufjes bereiken sneller Android-telefoons dan iPhones
Artificiële intelligentie (AI) wordt als persoonlijke assistent steeds nadrukkelijker een verkoopargument bij de nieuwste generatie smartphones. In het Android-ecosysteem gaat die uitrol vlotter dan bij de concurrenten.
AI wordt meer dan een van de vele snufjes van een smartphone. Ze transformeert die toestellen tot een assistent, een coach en een gesprekspartner. Dat bleek deze week bij de lancering van de Galaxy S25 Ultra, Galaxy S25+ en Galaxy S25 door het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. De Ultra is het vlaggenschip en kost 1.449 euro. Met de nieuwe toestellen biedt Samsung een antwoord op een toestel als de Pixel 9 Pro van Google, die in het premiumsegment ook volop AI uitspeelt.
Heel uiteenlopende dingen worden mogelijk dankzij AI. Transcripties maken van audiogesprekken, bijvoorbeeld, of vlot beelden bewerken. Wanneer je een datum selecteert op het scherm, kan het toestel suggereren om die alvast te blokkeren in je agenda. Om een foto terug te vinden in je galerij hoef je niet meer eindeloos te scrollen, maar volstaat het om het gezochte beeld te omschrijven met gewone taal. Met de S25-serie wil Samsung die AI-toepassingen nog efficiënter maken.
Uitnodigen voor restaurant
De gebruiker kan dan met één enkele tekstinstructie vragen een bepaald soort restaurant op te zoeken en meteen ook iemand uitnodigen. Verschillende apps worden gemobiliseerd voor dat soort instructies, van Samsung, Google en van een aantal externe partijen, waaronder Spotify. Gedaan dus met manueel van de ene app naar de andere te gaan om iets georganiseerd te krijgen. De smartphone wordt een ‘AI-agent’. Of meer nog: een vriend, zegt Roh Tae-moon, de topman van de Mobile Experience Business van Samsung Electronics.
Mijn smartphone is niet langer reactief, maar proactief.
Ook het bedienen van smartphones moet eenvoudiger worden. ‘Je kunt nu in gewone taal met je telefoon praten en hem dingen laten doen’, zegt de marketingtopman voor Europa Benjamin Braun. Zo kan je pakweg de tekstgrootte aanpassen met je stem. ‘Ik moet na dit interview naar mijn lunch. Hoe kom ik daar?’ Een vraag die voortaan kan worden gesteld aan de smartphone, die vervolgens Google Maps opent en meteen laat zien hoeveel tijd je nodig hebt voor de verplaatsing. ‘Wanneer het verkeer verandert, kan de smartphone mij aanraden vroeger te vertrekken. Het toestel is dus niet langer reactief, maar proactief.’
AI automatiseert op die manier een aantal heel alledaagse klussen. Het gezin van Braun kijkt veel naar voetbal. ‘Ik kan nu gewoon spreken tegen mijn Samsung Galaxy en vragen alle wedstrijden van Tottenham Hotspur en Manchester City te vinden voor dit jaar, die in de kalender te zetten en kalenderuitnodigingen te sturen naar mijn zonen en echtgenote. Vroeger had ik verschillende sites moeten consulteren, de wedstrijden één per één moeten aanduiden in mijn kalender en vervolgens uitnodigingen moeten versturen.’
Butler, coach en gezondheidsadviseur
De AI-gedreven smartphone is niet enkel een butler, maar ook een coach en een gezondheidsadviseur. De data komen van draagbare apparaten zoals slimme polshorloges - en, in het geval van Samsung, een slimme ring - maar ook van slimme keukentoestellen, zoals ijskasten. De combinatie van data en AI kan leiden tot heel gepersonaliseerd advies doorheen de dag.
Samsung benadrukt dat persoonlijke gegevens privé worden gehouden en extra worden beveiligd. Veel AI-berekeningen gebeuren op de toestellen zelf, bijvoorbeeld voor realtime vertalingen. ‘Dat is ook energiezuiniger dan de data naar de cloud te sturen’, zegt Braun.
Bondgenoten
Wanneer AI een intieme vriend en metgezel wordt, is het de vraag of de smartphone daar wel de meest ideale vorm voor is. Samsung werkt samen met Google en de Amerikaanse chipdesigner Qualcomm aan het project Moohan, een headset voor gemengde realiteit waarbij het besturingssysteem Android XR wordt gebruikt. Dat is speciaal ontworpen voor dergelijke headsets en slimme brillen. Onder meer Meta en Apple werken ook aan zulke slimme brillen, die het mogelijk maken dat de AI-assistent door de ogen van de gebruiker ‘kijkt’ en op die manier nog efficiënter wordt.
AI zou niet voorbehouden mogen zijn voor de rijken. Ze zou in ieders voordeel moeten zijn.
In het Android-ecosysteem zijn Samsung en Google grote bondgenoten. Bij de lancering van de nieuwe smartphones van Samsung bracht ook Google DeepMind-topman Demis Hassabis een boodschap. Tegelijk zijn beide bedrijven ook concurrenten. De Pixel 9 Pro van Google is een uitdager. Google en Samsung hebben in het premiumsegment uiteraard ook Apple als grote tegenspeler. Ook daar zijn de verhoudingen complex, want ook al zijn ze concurrenten, Apple is tegelijk een klant van Samsung.
Apple
Apple zegt, net als Samsung, privacy hoog in het vaandel te schrijven bij het toepassen van AI. Maar in Europa en China is het nog altijd wachten op de AI-functionaliteiten die de nieuwste iPhone-toestellen elders al wel meekregen. Dat schrijft Apple toe aan de regelgeving in China en Europa.
Het marktaandeel van Apple staat zeker in China onder druk ten voordele van de lokale spelers Huawei en Xiaomi. In Europa zal Apple naar verwachting in de loop van het jaar zijn AI-vernieuwingen mondjesmaat invoeren. Zoals elders enkel voor de nieuwste en dus ook duurste toestellen. Zonder Apple bij naam te noemen merkte Braun op dat Samsung wél de oudere en goedkopere toestellen van AI-faciliteiten voorziet. ‘AI zou niet voorbehouden mogen zijn voor de rijken. Ze zou in ieders voordeel moeten zijn.’
Meest gelezen
- 1 Pensioenen in supernota De Wever: malus van 5 procent per jaar dat u te weinig werkt
- 2 Lek over supernota-De Wever dwingt onderhandelaars kleur te bekennen
- 3 Ukkelse prins pompt 15 miljoen in restaurantketen Exki en koopt familie Dossche uit
- 4 Arbeidsmarkt in supernota De Wever: bedrijven betalen vier maanden extra voor langdurig zieken
- 5 Fiscaliteit in supernota De Wever: meerwaardebelasting moet 500 miljoen euro opbrengen