Advertentie

Ajax-trainer Ten Hag moet gevallen instituut Manchester United heropbouwen

Erik Ten Hag. ©Photo News

Erik Ten Hag wordt de nieuwe manager van de Engelse voetbalclub Manchester United. De Nederlander uit een ondernemersgeslacht krijgt de herculestaak het beursgenoteerde instituut en wereldmerk uit het slop te trekken.

De Nederlandse landskampioen Ajax en Manchester United maakten de trainerswissel donderdag op hun clubsites bekend. Ajax-coach Ten Hag tekent bij Manchester United een contract tot 2025, met de optie op een extra seizoen.

In zijn contract met Ajax had de 52-jarige Ten Hag een verkoopclausule van 2 miljoen euro, maar volgens de sportsite The Athletic is die optie niet gelicht. Ajax en Manchester United zouden tot een overeenkomst los van de clausule zijn gekomen. Het is niet bekend of een bedrag is overgemaakt aan de Amsterdammers.

Advertentie

Ik ken de geschiedenis van deze prachtige club. We gaan er alles aan doen om de fans de successen te brengen die ze verdienen.

Erik Ten Hag
Nieuwe manager Manchester United

'Ik ken de geschiedenis van deze prachtige club. We gaan er alles aan doen om de fans de successen te brengen die ze verdienen.' zei Ten Hag donderdag. Het succesvolle deel van de clubhistorie is niet recent. Onder Sir Alex Ferguson, die in 1986 aangesteld werd als manager, groeide het ingedommelde Man United van de jaren 70 en 80 in drie decennia uit tot een sportief powerhouse. De Schot bracht de club liefst 13 Engelse landstitels en won twee keer de Champions League.

Op die sportieve successen werd een financiële hefboom gezet. Het commerciële A-merk Manchester United veroverde de planeet en was jarenlang de rijkste club ter wereld. United, dat intussen in handen is van de Amerikaanse miljardairsfamilie Glazer, trok in 2012 naar de beurs. Met een beurswaarde van 2,28 miljard euro en een koers-omzetratio van 3,3 is het een van de weinige voetbalclubs waarvan de beursgang geen complete flop werd.

Glijbaan

Maar sinds het afzwaaien van Ferguson in 2013 zit United sportief op de glijbaan. Clubs als Liverpool, Manchester City en Chelsea stellen United in de schaduw als een relict uit een ander tijdperk. En hoewel de cashmachine blijft draaien - de omzet in het coronaseizoen 2020-2021 bedroeg nog altijd een half miljard pond (600 miljoen euro) - is stadsgenoot City United voorbijgestoken als rijkste club ter wereld.

Advertentie
Advertentie
2,3 miljard
Beurswaarde
Manchester United is op de beurs 2,3 miljard euro waard.

Erik Ten Hag wacht de herculestaak de ontspoorde topclub weer op de rails te krijgen. Als 'boertje van buuten' met een curieus Twents accent slaagde hij er bij de krabbenmand Ajax in alle verwachtingen te overtreffen.

Ondernemersfamilie

In zijn ondernemersfamilie is het voetbaldier Ten Hag een fremdkörper. Zijn broers Michel en Rico runnen in het oosten van Nederland een financiële dienstverleningsgroep met negen vestigingen en meer dan 100 werknemers.

Vader Hennie Ten Hag, bijna 80, richtte in 1967 samen met twee medewerkers een makelaars- en verzekeringskantoor in Enschede op. Een jaar later kreeg het bedrijf een eerste grote opdracht, de bouw van flatgebouwen voor Turkse gastarbeiders in Haaksbergen, waar Hennie Ten Hag geboren en getogen is. In zijn carrière als zelfstandig makelaar kende de vader van de nieuwe ManU-trainer veel ups en downs. ‘Een succesvol ondernemer moet één keer vaker opstaan dan dat die gevallen is’, is niet voor niets zijn motto.

Onder zijn zonen specialiseert het bedrijf, dat meerdere crisissen meemaakte, zich in makelaardij, maar ook in financiële dienstverlening. Hoewel Erik Ten Hag niet in het familiebedrijf is gestapt, heeft ook hij wat ondernemersbloed in de aders: hij zit wel in een andere familiale vennootschap die het onroerend goed en de financiële activa van de Ten Hags beheert.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Formateur Bart De Wever vindt het tijd om het landingsgestel uit te klappen.
Federale onderhandelingen: de landing is nog niet in zicht
Dat Bart De Wever (N-VA) teruggrijpt naar een taxcut in zijn nieuwe sociaaleconomische supernota, valt slecht bij Vooruit. Ook CD&V en Les Engagés vinden de verdeling van de inspanningen nog altijd onevenwichtig.
Gesponsorde inhoud