Advertentie

Schuldeisers willen Hema overnemen

Hema kampt al jaren met een zware schuldenlast. ©ANP

In ruil voor de overname van de noodlijdende warenhuisketen willen ze 300 miljoen euro aan schulden wegstrepen, bericht de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

De schuldeisers van Hema lanceren een plan waarin zij eigenaar worden van de keten, zo bericht de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad (FD). In ruil zijn zij bereid 300 miljoen euro aan schulden van de warenhuisketen weg te strepen. De schuldeisers stuurden zo'n voorstel op naar de Hema-directie, met wie zij de voorbije weken aftastende gesprekken voerden.

Als de directie instemt, raakt zakenman Marcel Boekhoorn Hema kwijt. Hij is sinds het najaar van 2018 de eigenaar. Hema kampt al jaren met een zware schuldenlast. De coronacrisis verzwakte de financiële positie verder. De buitenlandse vestigingen moesten weken hun deuren gesloten houden en in de Nederlandse filialen zakte de omzet ook.

Advertentie

Ondertussen zijn bijna alle winkels weer open, maar blijft de totale omzet volgens ingewijden steken op 80 procent van die van vorig jaar, aldus het FD.

Schuldpapier omruilen voor aandelen

De schuldeisers achter het plan hebben in totaal 600 miljoen euro geleend aan Hema. Het zijn professionele beleggers, zoals fondshuizen en Angelsaksische hedgefondsen. Zij vrezen dat de schulden zo hoog zijn dat het bedrijf die nooit terug kan betalen. Om zoveel mogelijk geld terug te krijgen, willen de beleggers een deel van hun schuldpapier omruilen voor aandelen.

Maar de schuldeisers willen die het liefst zo snel mogelijk doorverkopen, schrijft het FD. Zij staan niet te springen om eigenaar te worden van een bedrijf in een lastige sector als de retail. Om Hema weer gezond te maken zijn de obligatiehouders bereid de helft van hun vordering weg te strepen. Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn zelf wou niet reageren. 

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Vakbonden verwachten tienduizenden betogers in Brussel, grote hinder in de maak
Alleen al uit Vlaanderen verwachten de vakbonden dat er maandag meer dan 20.000 leerkrachten gaan betogen in Brussel. Er wordt grote hinder verwacht. Slechts één op de drie treinen zal rijden, en ook het Brusselse openbaar vervoer wordt getroffen. Ook op de luchthaven zijn acties gepland. Brussels Airlines annuleert de helft van zijn Europese vluchten.
Gesponsorde inhoud