GrandOptical België vraagt faillissement aan
De holding boven de winkelketen GrandOptical die brillen verkoopt, zit in financiële moeilijkheden en legt de boeken neer.
De winkelketen vraagt het faillissement aan en de lonen voor de maand januari worden niet uitbetaald. Dat kondigde het bedrijf aan op een bijzondere ondernemingsraad van Retail Optical Stores Belgium BV, de holding die de winkels van GrandOptical België uitbaat. De winkelketen heeft een dertigtal winkels in België en telt zo'n 120 werknemers.
Tot een aantal jaar geleden maakte GrandOptical België samen met Pearle deel uit van de groep GrandVision, die door EssilorLuxottica werd overgenomen. Maar eind 2021 werd de keten afgesplitst en verkocht aan de Oostenrijkse Michael Pachleitner Group (MPG), waardoor de Belgische winkels schaalvoordelen verloren en ze niet langer konden rekenen op een aantal diensten van het hoofdkantoor.
In 2022 boekte het bedrijf een verlies van zo'n 9 miljoen euro, ongeveer een derde van de totale omzet. Cijfers over 2023 zijn nog niet bekend. Het bedrijf ziet geen toekomst meer voor de winkels als gevolg van de te beperkte schaal en de loonindexeringen uit het verleden. Er wordt verwacht dat de ondernemingsrechtbank het faillissement zal uitspreken en curatoren zal aanstellen.
In een persbericht laat GrandOptical weten dat 'de merknaam en de winkelformule onder deze merknaam succesvol opereert in verschillende landen zoals in Nederland, Frankrijk en Portugal. Het is dus niet GrandOptical dat in financiële problemen zit, maar uitsluitend de verkochte winkels in België die nu nog onder leiding van de nieuwe eigenaar onze merknaam tijdelijk mogen voeren.'
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot