Advertentie

Mijnen in Baltische Zee hinderen bouw windmolenparken

Veel munitie werd na de wereldoorlogen lukraak gedumpt en hindert nu de bouw van windmolenparken. ©Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB

De Europese Unie wil de Baltische Zee ontmijnen. Bommen die dateren uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog verhinderen de bouw van windmolenparken en veilige visserij.

Virginijus Sinkevičius, de milieuchef van de Europese Unie, wil niet-ontplofte mijnen in de Baltische zee opvissen en ontmantelen. Volgens de Litouwse politicus ligt ongeveer 300.000 ton niet-ontplofte munitie op de bodem van de Oostzee. Dat brengt niet alleen vissers in gevaar, het verhindert ook de bouw van windmolenparken.

Bij de bouw van ons jongste park moesten vier oude bommen ontmijnd worden.

Mathias Verkest
CEO Belgisch windparkconsortium Otary

Het directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij van de EU beschreef de situatie vorig jaar als 'een ecologische tikkende tijdbom.' Veel mijnen lekken giftige chemicaliën, waaronder witte fosfor en mosterdgas. Daardoor zijn de populaties van oostelijke kabeljauw, waarop veel werd gevist in de Oostzee, fel verminderd.

Advertentie

De Oostzee wordt volgens de Baltic Marine Environment Protection Commission als waterweg door 2.000 schepen tegelijk gebruikt. De zee is ook van strategisch belang voor de NAVO als route naar de Russische marinebases in Sint-Petersburg en Kaliningrad.

Half ingegraven

Na de wereldoorlogen werden onderwaterdepots beschouwd als de snelste en veiligste manier om van wapens af te komen, maar veel munitie werd lukraak gedumpt en is sindsdien ver van de oorspronkelijke locaties gedreven.

Ook in België is er zo'n militaire opslagplaats op zee. Op 1 kilometer van de kust van Knokke-Heist bevindt zich de munitiestortplaats Paardenmarkt, vernoemd naar de zandbank waarop ze ligt. Activiteiten die de bodem beroeren, zoals visserij, voor anker gaan en zandontginning, zijn er verboden.

300.000
ton
Er ligt 300.000 ton niet-ontplofte munitie op de bodem van de Oostzee.

Ook in de Noordzee wordt rekening gehouden met oude mijnen. 'Voor we aan een windmolenpark beginnen voeren we een uitgebreide risicoanalyse uit', zegt Mathias Verkest, de CEO van het Belgische windparkconsortium Otary. 'Bij de bouw van ons jongste park moesten vier oude bommen ontmijnd worden.'

'Er ligt veel rommel op de bodem van de zee - behalve bommen, ook andere metalen voorwerpen', zegt Verkest. 'Soms moeten we daardoor onze kabelroutes naar de kust omleiden. Omdat mijnen vaak half ingegraven liggen, is het niet altijd makkelijk om ze op te merken. Daarvoor werken we samen met gespecialiseerde bedrijven.'

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud