Megabeursgang Duitse Elia-concurrent ligt op tafel
Tennet, de Nederlandse sectorgenoot van onze stroomnetbeheerder Elia, heeft zakenbanken geselecteerd om een beursgang te onderzoeken van zijn Duitse stroomnet. Die plannen komen er nadat een verkoop van dat net, voor 20 tot 25 miljard euro, aan de Duitse overheid mislukte.
De Nederlandse overheid wil dat het staatsbedrijf Tennet zijn Duitse dochter verkoopt. Tennet Deutschland, een van de vier regionale stroomnetbedrijven in Duitsland, moet de komende jaren tientallen miljarden investeren in nieuwe stroominfrastructuur. Dat wordt een financiële strop voor Tennet, dat soortgelijke bedragen moet investeren in de uitbouw en de versterking van zijn Nederlandse net.
Onderhandelingen over een overname van Tennet Deutschland door de Duitse overheid sprongen voor de zomer af. Berlijn stuurde lang aan op zo'n overname, maar de regering van Olaf Scholz oordeelde dat een volledige overname voor naar schatting 22 miljard euro financieel niet haalbaar was. Den Haag ging daarna op zoek naar andere manieren om Tennet en zijn Duitse dochter te financieren.
Volgens het persagentschap Bloomberg heeft Tennet de zakenbanken ABN AMRO, Deutsche Bank, Goldman Sachs en Morgan Stanley in de arm genomen om een beursgang van de Duitse dochter te onderzoeken. De Nederlandse staat krijgt daarnaast nog advies van Rothschild & Co en het management van Lazard.
Leningen
Nederland wil snel af van het Duitse net. De overheid moest Tennet in augustus nog een lening van 19 miljard euro toestaan, nadat het in januari al 25 miljard euro had geleend.
Hoewel de piste van een beursgang nu grondig wordt onderzocht, ligt de verkoop van een belang ook nog op tafel. Vanuit de Duitse overheid kwamen na het mislukken van de overnamedeal signalen dat er toch nog interesse was in een belang van 25 procent.
De Belgische groep Elia is de eigenaar van een ander hoogspanningsnetwerk in Duitsland, 50Hertz. Daarin heeft de Duitse overheid via de staatsbank KfW al een belang van 20 procent. Elia verwacht vanaf volgend jaar extra kapitaal nodig te hebben voor grote investeringen in België en Duitsland.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Welke ETF's zijn het interessantst voor Belgische beleggers?