Advertentie

Familie Moorkens stapt in zonnepanelenproducent Belga Solar

Sébastien Mahieu (links) en Fred Conrads willen ook Vlaamse klanten overtuigen zonnepanelen van Belgische makelij te kopen. ©Kristof Vadino

De Waalse zonnepanelenproducent Belga Solar heeft 3 miljoen euro opgehaald om zijn activiteiten uit te breiden naar Vlaanderen en Luxemburg. Het bedrijf probeert met kwaliteitsvolle lokale productie stand te houden in een markt die zwaar onder druk staat door dumping vanuit China.

Op een industrieterrein in het Waalse Somme-Leuze, op de grens tussen Namen en Luxemburg, vechten twee Belgische ondernemers een david-en-goliathstrijd uit. Belga Solar staat als enige Belgische producent van zonnepanelen tegenover Chinese giganten in een markt met steeds hogere volumes en lagere prijzen.

Om de investeringsplannen uit te voeren, pompen twee nieuwe investeerders 3 miljoen euro vers kapitaal in Cosolar, de controleholding boven het bedrijf. Het gaat om de Waalse overheidsinvesteerder Wallonie Entreprendre (WE) en FAMO, een holding van een deel van de Antwerpse familie Moorkens, die fortuin maakte met auto-import en distributie. Axel Moorkens komt in de raad van bestuur van Cosolar.

Advertentie
De essentie
  • De holding FAMO van een tak van de familie Moorkens - die fortuin vergaarde met de auto-importeur Alcopa - en de Waalse overheidsholding Wallonie Entreprendre (WE) kopen voor 3 miljoen euro een minderheidsbelang in Cosolar.
  • Cosolar is de holding boven de enige Belgische zonnepanelenfabrikant Belga Solar en een zusterbedrijf in Luxemburg.
  • Belga Solar wil ook in Vlaanderen marktaandeel veroveren op Chinese concurrenten.

WE en FAMO krijgen elk 15 procent van Cosolar, de ondernemers Fred Conrads en Sébastien Mahieu behouden samen de controle. Het duo had na de overname van het bedrijf in 2022 fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit.

Met 8 miljoen euro omzet vorig jaar, waarvan een aanzienlijk deel uit installatieprojecten, is Belga Solar nog een piepkleine speler. Maar de ondernemers hebben nog veel plannen om in Europa duurzaam zonnepanelen te produceren.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Vorig jaar werd de historische naam van het bedrijf, Evocells, veranderd in Belga Solar, om de lokale productie in de verf te zetten. ‘Dat is een succes’, zegt Mahieu, zij het voorlopig vooral in Wallonië. Via marketingacties wil het bedrijf ook klanten zoeken in andere regio’s: Vlaanderen, Brussel en Frankrijk. De komst van Moorkens is daarbij een troef.

Advertentie
Advertentie

Nieuwe klanten zijn nodig, want de band bij Belga Solar draait nog maar op een laag tempo, met dit jaar naar schatting iets meer dan 70.000 zonnepanelen. Die zijn goed voor 30 megawatt, terwijl de fabriek op volle bezetting tot 100 megawatt zou kunnen gaan. ‘We zijn flexibel en kunnen ons snel aanpassen aan de marktomstandigheden’, zegt Mahieu.

Nieuwe niches

De markt zit vandaag wel hard tegen. ‘Door de moeilijke eigen markt, hoge tarieven in Amerika en een verbod in India focussen Chinese spelers op Europa en verkopen er tegen eender welke prijs. Zelfs Chinese bedrijven geven toe dat dat kwaliteitsproblemen kan geven’, zegt Mahieu.

Chinese spelers focussen op Europa en verkopen hier tegen eender welke prijs.

Sébastien Mahieu
Mede-eigenaar Belga Solar

Belga Solar kan die prijzenslag niet helemaal volgen. De panelen die in ons land worden geproduceerd, zijn wat duurder, al bedragen die extra kosten voor een totale installatie maar 10 tot 15 procent, verzekert Mahieu. 'Daartegenover staan wel meer dienstverlening en garanties.'

'We proberen onze zonnepanelen ook milieuvriendelijker te produceren, door bepaalde chemicaliën te weren en latere recyclage te vergemakkelijken. We hebben het B Corp duurzaamheidslabel.' Belga Solar wil zo vooral bedrijven en overheidsorganisaties aanspreken die behalve de prijs ook kwaliteit en duurzaamheid belangrijke criteria vinden.

Daarnaast zoekt Mahieu nieuwe niches, zoals drijvende zonneparken op zee of zonnecellen die geïntegreerd worden in gebouwen. ‘We zullen geen producten op maat maken, maar veeleer semigestandaardiseerde producten voor bijvoorbeeld de landbouwsector.’ Er zijn ook plannen voor een samenwerking met de Franse specialist in wegenbouw Colas.

Advertentie
De speech van Donald Trump werd ook op de beursvloeren gevolgd.
Markten Live
De hoger dan verwachte tarieven die president Donald Trump woensdagavond bekendmaakte, doen beleggers massaal de verkoopknop induwen. Het goud klimt naar een record.

In het nieuws

Alle artikels meer
EnergyVision werd mee opgericht door voormalig sportjournalist Maarten Michielssens, die de operationele leiding in handen heeft.
Beursgang energiebedrijf EnergyVision loopt vertraging op
De voorbereiding van de beursgang van EnergyVision neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Daardoor schuift de timing van de operatie door richting de zomer. Dat vernam De Tijd.
Gesponsorde inhoud