Advertentie

Twitter-applicaties sneuvelen door prijsverhoging

©AFP

Veel organisaties die toepassingen op Twitter hadden gebouwd, laten die nu vallen omdat het bedrijf van Elon Musk hen forse facturen stuurt.

Al jaren staat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM bekend als een bedrijf dat uitblinkt in klantenondersteuning via sociale media. Vragen over je reservatie of de dienstregeling werden vooral via Twitter snel beantwoord. Aan die persoonlijke service is nu een einde gekomen, zowel bij KLM als bij de Franse zustermaatschappij Air France.

De reden ligt niet bij KLM, maar bij Twitter. Dat bedrijf rekent sinds deze week forse bedragen aan voor het gebruik van zijn API, de interface die toelaat eigen bedrijfstoepassingen te koppelen aan het sociale netwerk.

Advertentie

Het gebruik van de API was altijd gratis, maar nu rekent Twitter er voor grootverbruikers 40.000 à 50.000 dollar per maand voor aan. Het gratis gebruik blijft beperkt tot 1.500 tweets per maand. De nieuwe prijzen waren al einde maart aangekondigd, maar zijn nu ingegaan. Ze passen in de strategie van eigenaar Elon Musk om het platform winstgevender te maken.

Air France-KLM is niet het enige bedrijf dat beslist heeft de stekker uit de verbinding met Twitter te trekken. Ook de uitbater van het New Yorkse openbaar vervoer MTA, die via het sociaal netwerk automatische updates over zijn dienstregeling verspreidde, heeft gezegd dat hij daarmee ophoudt.

Een ander bekend slachtoffer is de blogdienst WordPress. Gebruikers van het platform kunnen geen gebruik meer maken van een plug-in (een stukje software) waardoor hun posts automatisch gedeeld worden op Twitter. Verschillende onlinemedia die automatisch linkten met Twitter, zoals TwittExplorer of Tweetbot, moesten er noodgedwongen de brui aan geven.

Niet alleen bedrijven zijn de dupe van het nieuwe prijsbeleid van Twitter. Veel academici die via de API grote aantallen tweets raadpleegden voor wetenschappelijk onderzoek, kunnen dat niet langer gratis doen.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Het Brusselse koersenbord wacht al sinds 2021 op een echte nieuwkomer.
Wonderjaar voor UCB en Argenx maskeert rotjaar voor Belgische aandelen
UCB en Argenx stuwden de Brusselse sterrenkorf Bel20 naar de kop van het Europese peloton. Lager op het leeglopende Brusselse koersenbord viel weinig te verdienen.
Gesponsorde inhoud