Twitter aanvaardt overnamebod van Elon Musk
Twitter is het met de Tesla-miljardair Elon Musk eens geworden over een overname ter waarde van 44 miljard dollar (41 miljard euro).
Twitter heeft de overname, die eerder op maandag al was aangekondigd door bronnen bij de onderhandelingen, maandagavond officieel bevestigd. Met de overname komt binnenkort een einde aan Twitter als beursgenoteerd bedrijf. Het socialemediaplatform trok in 2013 naar de beurs van New York, maar Musk is van plan het bedrijf van de beurs te halen.
De raad van bestuur van Twitter keurde het bod van Musk, van 54,2 dollar per aandeel, maandag formeel goed. Het bedrijf had aanvankelijk afwijzend gereageerd op het bod dat Musk twee weken geleden uitbracht. Het veranderde de voorbije dagen het geweer van schouder toen bleek dat de excentrieke techondernemer voldoende financiering bijeen had gekregen. Blijkbaar slaagde Twitter er zelf niet in een ‘witte ridder’ te vinden die een tegenbod wilde uitbrengen om het bod van Musk af te weren.
'Het bestuur van Twitter heeft een doordacht en uitgebreid proces doorlopen om het voorstel van Elon te beoordelen, met een weloverwogen focus op waarde, zekerheid en financiering', zei Twitter-voorzitter Bret Taylor. 'De voorgestelde transactie zal een substantiële cashpremie opleveren, en we geloven dat het de beste weg vooruit is voor de aandeelhouders van Twitter.'
Ook de beurs leek maandag plots te geloven in de slaagkansen van Musk, nadat beleggers zich vorige week eerder sceptisch hadden getoond. Het aandeel Twitter noteerde maandagavond kort voor het nieuws officieel bekend werd al op 51,6 dollar, tegenover 45 à 46 dollar midden vorige week.
We geloven dat het de beste weg vooruit is voor de aandeelhouders van Twitter.
Geen 'go shop'
Een belangrijke vraag is of Twitter nog de handen zal vrijhouden om op zoek te gaan naar een hogere bieder. Volgens het persbureau Reuters maakt zo'n 'go shop'-beding geen deel uit van de afspraken met Musk. Maar als alsnog een beter bod opduikt, zou Twitter dat wel mogen aanvaarden, mits het een schadevergoeding aan Musk betaalt. Die informatie werd maandagavond nog niet officieel bevestigd.
Met Musk als nieuwe eigenaar zal het socialemediaplatform wellicht heel wat inhoudelijke veranderingen ondergaan. De Tesla-miljardair vindt dat het platform radicaal moet kiezen voor vrije meningsuiting. Aan de politieke rechterzijde in de Verenigde Staten werd volop geduimd voor de terugkeer van ex-president Donald Trump, die eerder door Twitter in de ban werd geslagen. Trump zelf liet maandagavond echter weten dat hij niet van plan is om een comeback te maken.
Musk kondigde in een persbericht en in een tweet aan dat hij Twitter 'beter dan ooit' wil maken met nieuwe functies, algoritmes met openbroncode, extra maatregelen tegen spambots en authenticatie van alle gebruikers. 'Twitter heeft een enorm potentieel. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het bedrijf en de gemeenschap van gebruikers om het te ontsluiten', aldus Musk.
Dogecoin
Musk toonde zich eerder al een voorstander van extra diensten en opties voor betalende gebruikers en van minder reclame op het platform. Een ander voornemen is het invoeren van betalingen met cryptomunten zoals dogecoin, een munt die Musk al vaker gepromoot heeft.
Wat zijn plannen met het management zijn, wordt uit het persbericht niet duidelijk. Musk verklaarde eerder dat de huidige top niet in staat was de aandeelhouderswaarde van het bedrijf voldoende te verhogen. Het is maar de vraag of CEO Parag Agrawal, die eind november de leiding overnam van oprichter Jack Dorsey, het vertrouwen krijgt van de nieuwe eigenaar.