N-VA wil af van subsidies voor krantenbedeling
Volgens de N-VA-Kamerleden Theo Francken en Michael Freilich is het contract tussen de overheid en Bpost over de verdeling van kranten en tijdschriften illegale staatssteun. Ze hebben een wetsvoorstel klaar dat komaf moet maken met die subsidies.
Bpost krijgt al jaren steun voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Het postbedrijf krijgt alles bij elkaar 170 miljoen euro van de overheid. Die ziet de distributie van kranten en tijdschriften als een taak van openbaar nut en eist van Bpost dat kranten in de week voor 7.30 uur en in het weekend voor 10 uur in de bus vallen.
Maar de subsidies krijgen al lang kritiek. Digitale nieuwssites klagen over oneerlijke steun voor de krantensector, terwijl de dagbladhandelaars naar het Europees Hof van Justitie zijn getrokken. Ze zijn van mening dat het contract met Bpost weegt op hun verkoop.
Digitaal nieuws
N-VA-Kamerleden Theo Francken en Michael Freilich hebben een wetsvoorstel klaar om de subsidies voor de krantenbedeling aan Bpost te schrappen. Het voorstel wordt dinsdag besproken in de commissie Overheidsbedrijven van het federale parlement.
De twee Kamerleden vinden dat de subsidies niet meer van deze tijd zijn: kranten en tijdschriften zijn lang niet meer de enige bron van informatie, steeds meer mensen volgen het nieuws online. Bovendien verloopt de verdeling van kranten en tijdschriften door Bpost niet efficiënt genoeg. In Nederland ligt de kostprijs ervan lager. Een ander argument dat Freilich aanhaalt is dat perstitels al gesubsideerd worden omdat er geen btw-tarief op geldt. Al zeggen de parlementsleden dat ze die maatregel niet in vraag stellen.
Nieuwe offerteaanvraag
Volgens Freilich en Francken is het contract met de overheid ook op maat geschreven van Bpost. Ze omschrijven het contract daarom als illegale staatssteun. Het huidige contract tussen Bpost en de overheid voor de verdeling van kranten en tijdschriften loopt tot eind 2022.
Vorige lanceerde de FOD Economie nog een Europese offerteaanvraag voor een nieuwe concessie voor het verdelen van kranten en tijdschriften in ons land. De oproep daarvoor verscheen op de site van de overheidsdienst. Maar de federale overheid had daar meer ruchtbaarheid aan moeten geven, vindt Freilich. 'Over zo'n dossier is meer transparantie nodig, nu gebeurt het bijna op een geniepige manier,' zegt hij. 'De concessie werd besproken op de ministerraad van 25 maart, maar dat heeft de federale regering niet gemeld. Het lijkt alsof de overheid er bijna alles aan doet om iets dat zoveel geld kost in de doofpot te stoppen.'
Meest gelezen
- 1 Stella Li, topvrouw Chinese autobouwer BYD: 'Wij hebben 122.000 ingenieurs, ons inhalen wordt moeilijk'
- 2 Wat betekent het paasakkoord voor uw pensioen?
- 3 Beperkte index voor hoge pensioenen en meer geld voor defensie: dit staat in De Wevers paasakkoord
- 4 Trump stelt smartphones en computers vrij van tarieven
- 5 Van Bol.com naar nucleaire start-up: Belgische bouwt nieuwe kleine kernreactor
De Tijd Company Screener
- Jules NOTEN
- Christiaan PEETERS
- Sonja Rottiers
- Sonja Willems