Elon Musk wordt bestuurder bij Twitter
Tesla-baas Elon Musk wordt bestuurder bij Twitter. Dat bleek dinsdag, een dag nadat bekend werd dat hij een belang van 9,2 procent nam in het socialemediabedrijf.
De microblogsite Twitter kondigde dinsdag plannen aan om de flamboyante ondernemer in het bestuur op te nemen. Dat heeft meteen een invloed op de kans op een onmiddellijk overnamebod. Zolang Musk in de raad van bestuur zit, mag hij niet meer dan 14,9 procent van de aandelen bezitten.
Musks onthulling van een belang van 9,2 procent in Twitter op maandag leidde tot wijdverbreide speculaties over zijn bedoelingen als de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Wil hij bijvoorbeeld het platform volledig overnemen of een actieve positie innemen? Het aandeel ging een kwart hoger. Dinsdagnamiddag schiet het aandeel opnieuw 6 procent hoger.
Eerder waren er speculaties over de mogelijkheid dat Musk een eigen concurrent voor Twitter zou oprichten. Hij uit regelmatig scherpe kritiek op de dienst. Inmiddels doen de betrokkenen hun best constructief te klinken.
'Ik ben verheugd te delen dat we Elon Musk aanstellen in ons bestuur', tweette Twitter-CEO Parag Agrawal. 'Hij is zowel een gepassioneerd believer als een intense criticus van de dienst. Dat is precies wat we nodig hebben bij Twitter en in de bestuurskamer om ons op de lange termijn sterker te maken.'
Als reactie tweette Musk: 'Ik kijk ernaar uit om samen te werken met Parag en de raad van bestuur om de komende maanden aanzienlijke verbeteringen aan Twitter aan te brengen.'
Ik kijk ernaar uit om samen te werken met CEO Parag en de raad van bestuur om de komende maanden aanzienlijke verbeteringen aan Twitter aan te brengen.
Musk gaf geen details over zijn plannen voor het bedrijf. De ondernemer, die zichzelf een absolutist van de vrijheid van meningsuiting noemt, hield onlangs een Twitter-enquête waarin gebruikers werd gevraagd of ze van mening waren dat het platform zich houdt aan het principe van vrijheid van meningsuiting.
Nadat hij maandag zijn participatie had bekendgemaakt, plaatste Musk opnieuw een peiling op Twitter waarin hij gebruikers vroeg of ze een bewerkingsknop wilden.
Waarnemers vragen zich af in welke mate Musk zijn positie gaat proberen te gebruiken om zijn eigen opinies, bijvoorbeeld over moderatie en de vrijheid van meningsuiting, op te leggen. Hij is zelf een intense gebruiker met meer dan 80 miljoen volgers.
Ook is het de vraag hoeveel tijd Musk heeft om zich diepgaand met het beleid van Twitter bezig te houden. De ondernemer is niet alleen de topman van Tesla, maar ook de oprichter en CEO van SpaceX. Ook leidt hij de start-up Neuralink, die werkt aan een superconnectie tussen mens en machine, en het infrastructuurbedrijf The Boring Company.
Meest gelezen
- 1 Een keukentoestel als miljardenbusiness: hoe Thermomix zijn pijlen richt op België
- 2 Amerikaanse banken stappen plots uit klimaatclub
- 3 Europa worstelt met einde tijdperk van goedkoop Russisch gas
- 4 Loopschoenen en fietsen aan de kant, want 2025 wordt het jaar van krachttraining: ‘Het is goed voor zowat alles’
- 5 Elon Musk wil dat Reform UK-leider Nigel Farage wordt vervangen