Rekkenbouwer Stow is Onderneming van het Jaar 2020
Stow, de grootste rekkenbouwer van Europa, volgt de bioscoopgroep Kinepolis op als Onderneming van het Jaar. Robovision wordt uitgeroepen tot Scale-up van het Jaar.
Jos De Vuyst, de CEO van Stow, ontving de prestigieuze award uit de handen van eerste minister Alexander De Croo (Open VLD). De 26ste editie van de award, georganiseerd door de consultant EY in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, vond voor het eerst virtueel plaats. Een professionele jury, met vertegenwoordigers uit de top van het Belgische bedrijfsleven en de academische wereld, koos Stow boven de verpakkingsproducent Abriso-Jiffy, de drankenbottelaar en -producent Konings en het sanitair- en verwarmingsbedrijf Van Marcke. Stow volgt de bioscoopgroep Kinepolis op.
‘Stow opereert al meer dan 40 jaar in de snel groeiende logistieke markt en speelt met succes in op de continu veranderende trends in de sector van supply chain’, motiveerde Michèle Sioen, de voorzitster van de jury, de keuze voor de West-Vlaamse rekkenbouwer. ‘Groei zit in het DNA van deze onderneming. Ze is tussen 2014 en 2019 gegroeid van een regionale speler tot de Europese marktleider. De focus op hoge efficiëntie in alle processen en producten leidt tot operational excellence in het bedrijf.’
Hoogmis
Door de coronamaatregelen werd het dit jaar een uitzonderlijke editie van de hoogmis van het ondernemerschap. Het publiek kon de virtuele show volgen via een livestream. Maandagavond vond de Franstalige editie van de award plaats. Daar ging de overwinning naar I-Care, een specialist in zogenaamde ‘predictive maintenance’ (de voorspelling van onderhoud van machines en industriële installaties om kosten te besparen) met een omzet van 40 miljoen euro.
Daarnaast werd tijdens deze virtuele editie ook de Prijs van de Vlaamse regering voor de Scale-up van het Jaar 2020 uitgereikt. Die prijs wordt toegekend aan Vlaamse groeibedrijven die het afgelopen jaar een mooi parcours hebben afgelegd. Robovision uit Zwijnaarde kwam als winnaar uit de bus. Het bedrijf ontwikkelt deeplearningsoftware die machines efficiënter maakt, in de landbouw, maakindustrie, beveiligingssector en medische wereld. Robovision haalde het van FibriCheck, THEO Technologies en Unifly, en volgt Guardsquare op.
Erkenning
EY organiseert de award Onderneming van het Jaar sinds 1995. De prijs zet Belgische bedrijven in de kijker die zich onderscheiden door hun innovatieve aanpak, gedurfde en internationale visie, strategie, gezonde financiële positie, geëngageerd teamwork, deugdelijk bestuur, ambitie en volharding om verder te groeien.
Rudi Braes, vicepresident bij EY voor de regio Europa, Midden-Oosten, India en Afrika, zei fier te zijn dat deze editie, ondanks de omstandigheden, toch doorging. ‘Want onze ondernemingen creëren welvaart en welzijn. Daaraan is nu meer dan ooit behoefte. Belgische ondernemers zijn doorzetters die deze donkere periode doorkomen met veerkracht en weerbaarheid. Ze verdienen meer dan ooit onze erkenning.’
Abriso-Jiffy, Anzegem
Europees marktleider in verpakkings- en isolatiematerialen die goederen beschermen tegen beschadiging, koude, hitte, of lawaai.
Omzet: 235 miljoen euro.
Aantal medewerkers: 1.500 in 15 productiesites in 11 landen.
CEO: Jan Dejonghe.
Konings, Zonhoven
Producent en afvuller van zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken voor bekende merken.
Omzet: 237 miljoen euro.
Aantal medewerkers: 680, in zes productiesites in België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland.
CEO: Joris Brams.
Stow, Spiere-Helkijn
Europees leider in industriële opslagoplossingen.
Omzet: 614 miljoen euro.
Aantal medewerkers: 1.750, vestigingen in de meeste Europese landen.
CEO: Jos De Vuyst
Van Marcke, Gent
Marktleider in België en Luxemburg in de verdeling (groothandel en e-commerce) en productie van sanitair en verwarming.
Omzet: 500 miljoen euro.
Aantal medewerkers: 1.640, vestigingen in de Benelux, Frankrijk, Zwitserland en de VS.
CEO: Caroline Van Marcke
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 5 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik