Advertentie
netto

Ryanair moet schadevergoedingen betalen aan gestrande reizigers

Ryanair weigerde zijn reizigers te compenseren, hoewel het ruim op voorhand wist dat er gestaakt zou worden en de vluchten pas op het laatste moment annuleerde. ©Kristof Vadino

De rechtbank in Charleroi heeft de luchtvaartmaatschappij Ryanair veroordeeld tot het uitbetalen van schadevergoedingen aan 377 passagiers. Het bedrijf had vluchten geannuleerd door een aangekondigde staking.

De zaak gaat terug op een reeks geannuleerde vluchten in de herfst van 2017. Ryanair annuleerde de vluchten en bracht de passagiers pas kort voor hun vertrek op de hoogte, ook al waren de stakingen ruim op voorhand aangekondigd door de vakbonden.

105.000
Schadevergoeding
Ryanair moet ruim 105.000 euro aan schadevergoedingen en gerechtskosten betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen.

Europese regels schrijven voor dat de passagiers recht hebben op compensatie als hun vlucht minder dan 14 dagen voor het vertrek geannuleerd wordt. De Ierse budgetmaatschappij weigerde te betalen omdat er volgens haar sprake was van overmacht.

Advertentie

Twee claimorganisaties, Airhelp en Happy Flights, verzamelden de klachten van gedupeerde reizigers en trokken naar de rechtbank, met de hulp van het advocatenkantoor De Groote-De Man. In totaal gaat het om 172 procedures van 592 passagiers.

105.000 euro

Vrijdag deed de ondernemingsrechtbank een uitspraak in de eerste 83 dossiers. Ryanair moet ruim 105.000 euro aan schadevergoedingen en gerechtskosten betalen, maar dat bedrag kan nog oplopen. Volgende week vrijdag volgt de uitspraak in de volgende 18 procedures, de overige 72 worden eind augustus behandeld.

De algemene voorwaarden van Ryanair schaden moedwillig de belangen van passagiers.

Jeroen De Man
Advocaat claimorganisaties

Volgens Jeroen De Man, de advocaat van Airhelp en Happy Flights, oordeelde de rechtbank dat Ryanair rechtsmisbruik pleegt en dat de algemene voorwaarden van de maatschappij passagiers moedwillig schaden. ‘Ryanair heeft juridisch alles uit de kast gehaald om toch maar aan zijn verplichtingen te ontsnappen’, zegt de advocaat.

Volgens De Man is het een van de eerste keren dat in Europa op dergelijke wijze en op zo'n grote schaal procedures gevoerd worden. Hij noemt het vonnis ‘een belangrijk precedent voor rechtszaken in heel Europa’.

Advertentie
TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Grootaandeelhouder Hein Deprez, de bezieler van Greenyard, heeft een financiële bondgenoot in de arm genomen om het bedrijf van de beurs te halen.
Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak
Hein Deprez, de sterke man en oprichter van Greenyard, wil het fruit- en groentebedrijf samen met een financiële investeerder van de Brusselse beurs halen. Dat vernam De Tijd. Greenyard is een belangrijke leverancier voor supermarkten en horecazaken en is goed voor een omzet van 5,1 miljard euro.
Gesponsorde inhoud