Budgetvlieger EasyJet boekt fors meer winst
De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet boekte het afgelopen boekjaar fors meer winst. Toch vallen de cijfers lager uit dan de markt had verwacht.
De budgetluchtvaartmaatschappij EasyJet , een concurrent van onder meer Ryanair, heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een flink hogere winst behaald door meer passagiers, hogere ticketprijzen en een toegenomen verkoop van vakantiepakketten. EasyJet heeft opnieuw een recordzomer achter de rug.
De winst voor belastingen in het eind september afgesloten boekjaar steeg met 34 procent tot 610 miljoen pond of 732 miljoen euro. Maar de bedrijfswinst van 597 miljoen pond viel ondanks een stijging met een kwart lager uit dan de 626 miljoen waarop de analisten gerekend hadden. Dat heeft te maken met een aantal problemen in de luchtvaartsector, zoals vertraging in de levering van nieuwe toestellen en een zwakkere vraag.
Meer passagiers
EasyJet had daar echter minder last van dan Ryanair, dat begin deze maand een lichte winstdaling over het vorige kwartaal bekendmaakte. Zijn jaaromzet klom met 14 procent tot 9,3 miljard pond (11,1 miljard euro). Het afgelopen jaar verwelkomde EasyJet 89,7 miljoen passagiers. Het jaar ervoor waren dat er bijna 83 miljoen.
EasyJet rekent voor dit jaar op verdere groei, met ook uitbreiding van de capaciteit. In mei werd aangekondigd dat topman Johan Lundgren na zeven jaar aftreedt bij de budgetvlieger. Hij wordt opgevolgd door financieel directeur Kenton Jarvis. Lundgren zegt EasyJet te verlaten als sterk bedrijf met een zonnige toekomst.
De onderneming zegt ook vertrouwen te hebben dat de doelstelling voor een jaarlijkse winst voor belastingen van meer dan 1 miljard pond op de middellange termijn behaald kan worden. EasyJet is van plan het dividend bijna te verdrievoudigen tot 12,1 pence per aandeel.
Meest gelezen
- 1 De Croo en Van der Straeten vangen bot in laatste rondje benoemingen
- 2 Belgische private banken beheren voor het eerst meer dan 500 miljard euro
- 3 N-VA wil roerende voorheffing en vrijstelling op spaarboekje verdubbelen
- 4 Dubai, waar drugsbazen onder elkaar vastgoed verkopen
- 5 Eerste koudeprik doet Europa ongezien fors naar gasreserves grijpen