Pentagon zet Chinese batterijreus CATL en gaminggigant Tencent op zwarte lijst
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft 's werelds grootste batterijproducent CATL en gaminggigant Tencent verrassend op zijn zwarte lijst gezet, waardoor Amerikaanse bedrijven ontmoedigd worden ermee samen te werken.
CATL en Tencent zijn twee grote tenoren van de Chinese economie en zijn in de batterij- en gamingwereld onbetwiste marktleiders. Het was in de nacht van maandag op dinsdag dan ook een verrassing van formaat toen ze plots opdoken in een update van de zwarte lijst die het Amerikaanse ministerie van Defensie publiceerde.
De zwarte lijst van het Pentagon werd in 2020 opgesteld op aansturen van de toenmalige - en toekomstige - president Donald Trump. Ze moet duidelijk maken welke Chinese bedrijven gecontroleerd worden door het leger of een prominente rol hebben in het burgerlijk-militaire domein waarin het bedrijfsleven actief wordt ingezet om China's defensie-industrie te versterken.
CATL was vorig jaar in zijn eentje goed voor een derde van de wereldwijde batterijproductie, Tencent is het waardevolste bedrijf van de beurs van Hongkong.
CATL en Tencent worden nu door de Amerikaanse overheid beschouwd als onderdeel daarvan. Er zijn geen directe repercussies aan de opname op de zwarte lijst verbonden, maar het schrikt Amerikaanse bedrijven wel af om samen te werken met dergelijke bedrijven.
Beleggers reageerden dinsdag misnoegd. Op de beurs van Hongkong zakte het aandeel CATL met ruim 5 procent, de grootste daling in één dag sinds mei vorig jaar. Tencent ging zelfs ruim 7 procent onderuit.
CATL is hofleverancier van batterijen voor elektrische auto's voor een groot aantal autobouwers. In zijn eentje was het bedrijf vorig jaar goed voor een derde van de mondiale batterijproductie, waarmee het een grote voorsprong heeft op de nummer twee: het eveneens Chinese BYD. Amerikaanse autobouwers als Tesla en Ford rekenen voor een groot deel van hun autobatterijen op cellen van CATL en Jeep- en Peugeot-moeder Stellantis bouwt samen met CATL een batterijfabriek in Spanje.
Fortnite
Tencent is met ongeveer 3.500 miljard Hongkongse dollar (430 miljard euro) het waardevolste bedrijf van de beurs van Hongkong en heeft dat vooral te danken aan zijn gelijknamige 'alles-app' die een prominente plaats inneemt in het dagelijkse leven van honderden miljoenen Chinezen. Daarnaast investeerde Tencent de voorbije jaren in Amerikaanse gamingconglomeraten zoals Fortnite-maker Epic Games en Activision Blizzard.
'Wij zijn geen militair bedrijf of een leverancier aan het leger', liet een Tencent-woordvoerder dinsdag weten. 'In tegenstelling tot sancties of exportbeperkingen heeft de opname op deze zwarte lijst geen impact op ons bedrijf. Maar we zullen met het Amerikaanse ministerie van Defensie samenwerken om elk misverstand uit te klaren.'
Meest gelezen
- 1 De Tijdcapsule | Onderwijsspecialist Wouter Duyck: 'Halveer de uitkering van wie gezond is en niet wil werken'
- 2 De Wever legt lat half zo laag voor fiscale hervorming
- 3 Familie Vande Vyvere stapt in kapitaal Limburgse fabrikant van radiatoren Jaga
- 4 Nvidia-topman: ‘Zelfrijdende auto’s worden eerste robotica-industrie van duizenden miljarden dollars’
- 5 Na 63 jaar valt doek over Tupperware in Aalst (en Europa)