Advertentie

G4S vreest boete van 50 miljoen in Belgische kartelzaak

Voormalig G4S-topman Jean-Paul Van Avermaet. ©BELGA

Het bewakingsbedrijf G4S zet 50 miljoen euro opzij voor mogelijke boetes in de Belgische kartelzaak. Eind dit jaar wil de Belgische concurrentiewaakhond het onderzoek afsluiten dat ex-topman Jean-Paul Van Avermaet de kop kostte bij Bpost.

De zaak over mogelijke illegale prijsafspraken in de Belgische beveiligingssector dreigt zware financiële implicaties te hebben voor de deelnemers van het kartel. Het Britse bewakingsbedrijf G4S zet een voorziening van 43 miljoen pond (50 miljoen euro) opzij voor de kosten en mogelijke geldboetes als gevolg van het onderzoek dat de Belgische en de Amerikaanse autoriteiten momenteel voeren. Dat blijkt uit het jaarverslag dat G4S eerder deze maand publiceerde.

De essentie
  • Het Britse bewakingsbedrijf G4S neemt een voorziening van 43 miljoen pond (50 miljoen euro) voor mogelijke geldboetes als gevolg van een Belgisch en Amerikaans kartelonderzoek.
  • Concurrent Securitas verwacht voorlopig geen financiële implicaties, wellicht omdat het bedrijf als eerste schuld bekende in ruil voor strafkwijtschelding.
  • Mogelijk volgt later de individuele vervolging van de vroegere G4S-topman Jean-Paul Van Avermaet, die in maart ontslagen werd als CEO van Bpost

Advertentie

G4S meldde vorige zomer dat het bedrijf in april verzoeken voor informatie kreeg van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) en het Amerikaanse Department of Justice. Beide concurrentiewaakhonden onderzoeken of de securitybedrijven G4S, Securitas en Seris prijsafspraken maakten over de beveiliging van een reeks gebouwen in België, waaronder de Amerikaanse ambassade.

G4S legt de forse voorziening aan op basis van 'schattingen van de potentiële financiële straffen die kunnen worden opgelegd na afsluiting van het onderzoeksproces, en die in totaal kunnen oplopen van 25 tot 50 miljoen pond'. De uitkomst van de onderzoeken kan de financiële impact volgens het bedrijf nog vergroten, bijvoorbeeld door dwangsommen, claims van derde partijen of de uitsluiting van bepaalde aanbestedingsprocedures.

De Belgische Mededingingsautoriteit reageert tevreden op de aankondiging van G4S. 'Dit is een goed signaal dat ons dossier solide is en serieus genomen wordt door de betrokken ondernemingen', zegt auditeur-generaal Véronique Thirion. 'Dit is voor ons een prioritair en strategisch dossier. Bij zo'n gedrag moeten we zo vlug mogelijk zeggen: dit gaat niet.'

Klokkenluider

De beursgenoteerde concurrent Securitas blijft er in zijn communicatie vanuit gaan dat de lopende onderzoeken 'de financiële positie van de groep niet materieel zullen aantasten'. Dat lijkt te bevestigen dat het Zweedse bedrijf het kartel bij de concurrentiewaakhonden 'verklikte' in ruil voor immuniteit en strafkwijtschelding. Daardoor maken G4S en Seris, die later ook schuld zouden hebben bekend, hoogstens aanspraak op strafvermindering.

Dit is een goed signaal dat ons dossier solide is en serieus genomen wordt door de betrokken ondernemingen.

Véronique Thirion
Auditeur-generaal Belgische Mededingingsautoriteit
Advertentie

Tot voor kort meldde G4S, dat deze maand van de beurs verdween na de overname door het Amerikaanse Allied Universal, alleen dat het bedrijf geen schatting kon maken van de mogelijke financiële impact. Dat G4S nu toch een concreet bedrag noemt, doet vermoeden dat het bedrijf vergevorderde onderhandelingen voert over een minnelijke schikking met de concurrentiewaakhond(en). De Belgische kartelwaakhond hoopt zijn onderzoek eind dit jaar af te sluiten.

Ophef

De kartelzaak leidde tot heel wat ophef in België. Aan de top van de drie beveiligingsfirma's rolden verschillende koppen. G4S-topman Jean-Paul Van Avermaet ontsprong als enige de dans. De manager werd begin vorig jaar CEO van Bpost en bleef elke betrokkenheid ontkennen. Maar G4S zou zijn oud-topman op basis van berichten en telefoongesprekken aan de galg hebben gepraat. Daardoor dreigt Van Avermaet later individueel vervolgd worden. G4S en Van Avermaet wilden dinsdag niet reageren.

De smeulende kartelzaak leidde Van Avermaets ondergang bij Bpost in. Het postbedrijf zette hem in maart na maanden discussie alsnog aan de deur. Volgens het jaarverslag informeerde de CEO de raad van bestuur verschillende keren onvoldoende over de verwikkelingen bij G4S. In de nasleep van het ontslag stapte ook Bpost-voorzitter François Cornelis op en werd de halve raad van bestuur omgegooid.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud