Advertentie

De Lijn wordt afhankelijker van subsidies

©BELGA

De Lijn is er in 2019 niet in geslaagd minder afhankelijk te worden van haar overheidsdotatie. De kostendekkingsgraad, die weergeeft welk deel van de inkomsten de vervoersmaatschappij door de ticketverkoop zelf verwerft, daalde tot 20 procent, blijkt uit cijfers van De Lijn.

Dat betekent dat het bedrijf het overgrote deel, ongeveer 800 miljoen euro, van zijn financiering uit Vlaamse subsidies haalt.

De Lijn krikte haar kostendekkingsgraad op van 16 procent in 2014 naar 21 procent in 2018. Vorig jaar ging de politiek zeer gevoelige parameter voor het eerst achteruit.

Advertentie

De vervoersmaatschappij voldoet daarmee niet aan de eisen van de Vlaamse regering. ‘Sowieso blijft De Lijn verder een hogere kostendekkingsgraad realiseren en blijft kostenefficiëntie een permanente drijfveer’, schrijft het regeerakkoord uit 2019 voor.

Abonnementsprijzen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) ligt niet wakker van de dalende cijfers. ‘In deze coronatijden zijn er bijzondere omstandigheden en bijzondere maatregelen: De Lijn is blijven rijden voor wie aangewezen is op het openbaar vervoer voor essentiële verplaatsingen. Het verhaal van de stijging van de kostendekkingsgraad is niet aan de orde.’

©graphics

Een woordvoerster van De Lijn beklemtoont dat de dekkingsgraad niets zegt over de efficiëntie van het bedrijf. Dat percentage wordt immers bepaald door de hoogte van de rit- en abonnementsprijzen en door de keuze om zaken door de reiziger of door de overheid te laten financieren.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Advertentie
Advertentie
De Amerikaanse president Donald Trump.
Internationaal
De Amerikaanse president Donald Trump postte enkele uren voor zijn tarievenommekeer, die de markten een boost gaf, een bericht over 'een geweldig moment om te kopen.' De Democraten spreken over ''s werelds grootste marktmanipulatie'.

In het nieuws

Alle artikels meer
De bouw is een van de sectoren waar de fiscaal vriendelijke 'relance-overuren' almaar vaker worden gebruikt.
Werknemers kloppen helft meer overuren in drie jaar tijd
Werknemers klopten vorig jaar de helft meer overuren dan in 2021, leren data van hr-dienstenverlener Liantis. Vooral de fiscaal vriendelijke 'relance'-overuren, een tijdelijk regime dat deze zomer afloopt, zitten in de lift.
Gesponsorde inhoud