Kleine aandeelhouders Nyrstar vragen aanstelling voorlopig bewindvoerder
De groep kleine aandeelhouders van Nyrstar die al jarenlang procedeert tegen de onderneming vraagt opnieuw de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder.
Het is al even geleden, maar er is een nieuwe rechtszaak in de al vijf jaar durende juridische strijd van een groep kleine aandeelhouders van Nyrstar tegen de overname van de zinkactiviteiten door de grondstoffentrader Trafigura in 2019. Die was volgens hen opgezet spel. Ze eisen zeker 2 miljard euro schadevergoeding.
Het genoteerde Nyrstar , een lege schelp die de gewezen eigenaar is van de zinkgroep, meldt dinsdagochtend dat de groep rond de Brusselse ondernemer Kris Vansanten (goed voor 15,1% van de aandelen) bij de afdeling Turnhout van de Antwerpse ondernemingsrechtbank een verzoekschrift voor voorlopige maatregelen heeft ingediend. Dat gebeurt door tijdelijk de rechtszaak ten gronde in Turnhout, die naar de rol was verwezen, weer te activeren.
Extra munitie
In eerste instantie vragen de kleine aandeelhouders de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder met volle bevoegdheden gedurende een jaar, met de mogelijkheid die termijn te verlengen en minstens tot er een beslissing is in de procedure ten gronde. Ze vroegen zo'n aanstelling al drie keer, maar vingen telkens bot.
Nu hebben ze echter extra munitie in de vorm van de bevindingen van de auditeur bij de beurswaakhond FSMA, die een onderzoek deed naar mogelijke marktmanipulatie door Nyrstar en zijn bestuurders. Dat leidde tot de conclusie dat de (ex-)bestuurders ook boter op het hoofd hebben, al is het wachten op een beslissing van de sanctiecommissie van de FSMA.
Vervanging
De procederende aandeelhouders argumenteren dat de bestuurders daarom moeten worden vervangen door een voorlopig bewindvoerder die al hun taken overneemt en eventueel procedures kan instellen tegen onder meer Trafigura. De bestuurders zijn nu in hun ogen te veel schatplichtig aan de Singaporese grondstoffentrader. Die leende Nyrstar geld voor de rechtszaken, maar met allerlei beperkingen.
Daarom staat in het verzoek om voorlopige maatregelen ook de vraag om de uitvoering van minstens een deel van de verbintenissen in die leningovereenkomst op te schorten. De aandeelhouders eisen voorts dat Nyrstar een reeks documenten overmaakt, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per dag vertraging.
In ondergeschikte orde, als een bewindvoerder niet kan, vragen ze de aanstelling van een ad-hoclasthebber met een welbepaalde opdracht, ook gedurende een jaar met de mogelijkheid tot verlenging en eveneens minstens tot een beslissing in de procedure ten gronde. Nyrstar zegt de aantijgingen te betwisten. 'De vennootschap zal het verzoekschrift verder bestuderen en zal haar positie verdedigen in de procedure.'
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken