Spotify & co moeten meer betalen voor muziek
De Amerikaanse instantie die bevoegd is voor auteursrechten legt voor de komende vijf jaar hogere tarieven op aan muziekstreamingbedrijven zoals Spotify en Apple. De extra opbrengsten gaan naar songwriters en muziekuitgevers.
De Copyright Royalty Board, de instantie die de hoogte van de tarieven voor auteursrechten in de VS bepaalt, heeft de formules aangepast die bepalen hoeveel van hun inkomsten de streamingbedrijven moeten delen met songwriters en platenlabels. De details zijn nog niet openbaar gemaakt, maar volgens de National Music Publishers Association (NMPA), de vereniging van muziekuitgevers, neemt het tarief toe van 10,5 naar 15,1 procent.
De beslissing, die door drie rechters genomen wordt, volgt na een procedure waarin de muzieksector haar standpunten verdedigde tegenover de streamingbedrijven Spotify, Apple , Alphabet , Pandora Media en Amazon.com . Zij hadden zich tegen de hogere tarieven verzet. Geen van de bedrijven heeft al gereageerd.
NMPA-topman David Isrealite heeft het in een reactie over een beslissing van cruciaal belang in een markt die steeds meer door streaming gedomineerd wordt.
De auteursrechten in de VS worden afgehouden per keer dat een bepaald nummer beluisterd wordt. Zoals in België worden ze geïnd door tussenpersonen die ze vervolgens doorstorten aan de artiesten, na afhouding van een commissieloon. De hoogte van de tarieven wordt vastgelegd door de Copyright Royalty Board.
De muzieksector in de VS klaagt al lang dat ze onvoldoende wordt gecompenseerd door streamingdiensten, die het grootste aandeel hebben in de Amerikaanse muziekverkoop.
Voor de streamingbedrijven is de prijsverhoging in hun grootste afzetmarkt een lelijke streep door de rekening. Het is nu afwachten of zij de hogere auteursrechten gaan doorrekenen in hun consumentenprijzen.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik
- 5 Federale formatie: De Wever legt nieuwe hervormingsnota op tafel na ruzie van vrijdag