Een tiende meer winst voor Vlaanderens financiële arm PMV
De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV heeft vorig jaar 42 miljoen euro winst geboekt. Dat is ruim een tiende meer dan het jaar voordien. Zowel de gerealiseerde meerwaarden als de geboekte minwaarden lagen fors lager.
De gerealiseerde meerwaarden daalden met bijna de helft tot 23,4 miljoen euro. Dat bedrag werd onder meer gehaald door de verkoop van de resterende aandelen in de brilglazenspecialist Luxexcel aan Meta (Facebook), het resterende belang van PMV in het biotechbedrijf Argenx en de verkoop van de flenzenspecialist Hertecant aan het Italiaanse Special Flanges.
Daartegenover staan fors lagere netto minwaarden, die met twee derde daalden tot 15,4 miljoen euro. 'Er waren minder probleemdossiers in onze portefeuille. Kan je daaruit iets afleiden voor de hele markt? Nee. En dat is evenmin zo voor onze meerwaarden. Het is geen maatstaf', zegt Michel Casselman, de CEO van PMV.
PMV boekt meerwaarden enkel als ze effectief gerealiseerd zijn. Minwaarden worden daarentegen onmiddellijk geboekt als er problemen opduiken bij een participatie.
Welvaartsfonds
Met 270 miljoen euro bereikten de investeringen - het corona-effect niet meegerekend - hun hoogste niveau ooit. Twee derde waren vervolginvesteringen, de rest investeringen in nieuwe dossiers. 'Als bedrijven moeilijk bankfinanciering krijgen of ze weken bij de banken minder los dan gehoopt, wordt er op onze deur geklopt', zegt Casselman.
Van dat bedrag kwam 178 miljoen (+11%) van de balans van PMV, de rest (118 miljoen) werd door fondsen op tafel gelegd waarin PMV betrokken is. Dat laatste bedrag ligt twee keer hoger dan het jaar voordien. 'Die groei staat vooral op het conto van het Welvaartsfonds', laat de PMV-topman weten.
Het Welvaartsfonds werd eind 2020 door voormalig minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) boven de doopvont gehouden. Het moest de solvabiliteit van bedrijven helpen op te krikken in de coronacrisis. Het doel was een half miljard aan publiek en privaat spaargeld te verzamelen, waarmee ook de relance kon worden geboost.
Het fonds kwam traag van de grond. Begin 2023 waren er maar vijf participaties. Dat zijn er intussen twaalf. Naast PMV zitten ook BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius Insurance, Ethias, AG Insurance en Baloise Belgium in het kapitaal.
Meest gelezen
- 1 Trump 'erg boos' na uitspraken Poetin over Zelensky
- 2 Duurdere auto’s? ‘Kan me niks schelen’, zegt Trump
- 3 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 4 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'
- 5 Politiek doet drie prominente wetenschappers VS verlaten