Discriminatie bij poetsbedrijven schering en inslag
Twee op de drie dienstenchequebedrijven gaan zonder verpinken in op de vraag van klanten om geen 'allochtone poetsvrouw' te sturen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Minderhedenforum.
'Ook de poetsdiensten van OCMW's doen hier grif aan mee', klaagt directeur Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum aan in de Mediahuis-kranten.
Het Minderhedenforum benaderde anoniem 251 Vlaamse dienstenchequebedrijven met de vraag om een poetshulp, 'een Vlaamse, géén allochtoon', zo werd aan de telefoon gevraagd. Twee op de drie bedrijven gingen in op die vraag en zochten vervolgens een poetshulp 'van hier'. Niet-discrimineren is nochtans een voorwaarde om als dienstenchequebedrijf een erkenning te krijgen.
Opmerkelijk: een groot aantal bedrijven die discrimineren, zijn overheidsbedrijven: poetsdiensten van lokale OCMW-besturen en van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA). 'We vinden wel dat er grootse conclusies worden vastgehangen aan een studie waarbij slechts 14 van de 169 OCMW’s met een dienstenchequebedrijf en slechts 9 van de 139 PWA-kantoren werden gecontacteerd’, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Het Minderhedenforum eist anonieme controles en strengere sancties, ook voor klanten. Het wil dat de Vlaamse regering een meldingsplicht invoert voor iedere vraag om 'een autochtone poetshulp'.
'Voor mij een kuisvrouw, geen man'
‘Wij krijgen al langer de vraag van een deel van de klanten om geen allochtone huishoudhulp te sturen’, zegt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon, de sectorfederatie van dienstenchequebedrijven. ‘We krijgen ook behoorlijk vaak de vraag om geen mannelijke huishoudhulp te sturen. Beide vragen zijn ongeoorloofd en onwettig en wij proberen onze leden dan ook zo veel mogelijk te sensibiliseren dat zij op dergelijke vragen niet mogen ingaan.’
Op het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) valt te horen dat ze geen vragende partij zijn om de eigen inspectiediensten mystery calls te laten uitvoeren. ‘Dat is een vorm van uitlokking dus we vinden dat we daar zeer omzichtig mee moeten omspringen’, zegt woordvoerder Thomas Pollet. ‘Wij zijn wel voorstander van de mystery calls die de sector zelf organiseert. Die name and shame methode die de uitzendsector al sinds 2010 hanteert, zorgt voor goede resultaten.’
De verschillende betrokkenen van de dienstencheque-sector gaan samenzitten om de problematiek te bespreken. Muyldermans hoopt op een breder actieplan om zowel klanten als dienstenchequebedrijven te sensibiliseren.
Er werken zo'n 150.000 mensen onder het stelsel van dienstencheques. In de sector zijn ongeveer 2.200 bedrijven actief.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 4 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op