Advertentie

Bpost-CEO stapt op

Bpost-topman Johnny Thijs stopt ermee. - BELGA ©BELGA

Johnny Thijs, CEO van bpost, houdt ermee op. Hij zal zijn huidige mandaat uitdoen tot 6 januari 2014, maar is geen kandidaat meer voor een nieuw mandaat. Op vraag van het bedrijf blijft Thijs aan tot zijn opvolger benoemd is. Op Euronext incasseerde Bpost een rake tik.

Thijs deelde zijn beslissing maandagochtend mee aan de raad van bestuur van het bedrijf. Een gesprek met premier Elio Di Rupo afgelopen weekend kon de bpost-topman niet overtuigen om een fikse loonsverlaging te aanvaarden.

Thijs, die nu 1,1 miljoen euro per jaar verdient, zou bij een vernieuwing van zijn mandaat fors minder gaan verdienen. De regering-Di Rupo is immers vastberaden om de toplui van overheidsbedrijven minder te laten verdienen. Het plafond ligt officieel op 290.000 euro, maar voor de beursgenoteerde bedrijven wordt een uitzondering toegestaan.

Advertentie

Maar zelfs die uitzondering, een maximumbedrag van 650.000 euro, komt neer op een forse stap terug voor Thijs. En de bpost-baas, die de afgelopen 10 jaar een uitstekende prestatie heeft neergezet bij zijn bedrijf, ziet dat dus niet zitten.

Vertrouwen

In een interne mededeling aan het personeel van bpost, die snel op de redactie van Belga belandde, spreekt Thijs van 'een gebrek aan vertrouwen en steun van de meerderheidsaandeelhouder' in de discussie over zijn verloning.

'Na 12 boeiende jaren bij bpost heb ik de manier waarop de politieke overheid de discussie over verloning gevoerd heeft als een gebrek aan vertrouwen en steun van de meerderheidsaandeelhouder ervaren', klinkt  het. 'In deze omstandigheden is het beter voor alle belanghebbenden dat ik andere wegen insla.'

'In afwachting van de komst van mijn opvolger zal ik me ten volle inzetten om de continuïteit en de discipline in het bestuur van het bedrijf te verzekeren', aldus nog Thijs.

Advertentie

Herbenoeming

De raad van bestuur van bpost heeft nu aan Thijs gevraagd om, samen met voorzitter Martine Durez, op zoek te gaan naar zijn eigen vervanger. Zolang die nog niet in het zadel zit, zou Thijs ad interim aanblijven.

De vraag is nu wat de gevolgen zullen zijn van de beslissing van Thijs. Om te beginnen naar de aandeelhouders van het bedrijf zelf. In het prospectus van de beursgang staat namelijk dat de raad van bestuur de overheid zou aanbevelen om Thijs een nieuw mandaat van 6 jaar te geven (zie hieronder).  

Een staalharde garantie is dat niet, maar de intentie was er dus duidelijk wel. Een vertrekpremie komt er niet. Bpost meldt dat er geen premie voorzien is voor Johnny Thijs.

Beleggers waren alvast 'not amused'. Vóór de schorsing van de handel noteerde het aandeel Bpost 1 procent hoger op 14,64 euro. Na de hervatting tikte Bpost 3,1 procent lager af op 14,05 euro. De exit van Thijs roomde de beurswaarde van Bpost vandaag met 120 miljoen euro af en maakte op papier de overheid 60 miljoen armer.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud