Advertentie

'Klépierre stapt uit de race voor Neo'

Neo Foto: Belga ©BELGA

De Franse groep Klépierre is niet langer kandidaat-bouwer voor het shoppingcenter 'Neo' op de Heizel. Een bron dicht bij het dossier heeft dit tijdens de vastgoedbeurs Mipim in Cannes gezegd. Een officiële bevestiging is er (nog) niet.

De drie overblijvende consortia hebben tien dagen geleden hun finaal bod en voorstel ingediend voor de bouw van ‘Fase I voor de herinrichting van de Heizelvlakte’. Naast een zeer groot shoppingcenter komen er onder meer ook woningen op de Heizelvlakte. De drie consortia worden geleid door drie van de grootste spelers op de markt van de shoppingcenters: de Franse groepen Unibail-Rodamco (met als Belgische partners Besix en CFE), Klépierre (met AG Real Estate en Wereldhave) en de Britse groep Hammerson (met als partners Soficom en Codic). Normaal moet het project in de maand april worden toegewezen aan het consortium.

Het is wat vreemd dat in deze fase Klépierre afhaakt. De drie partijen hebben elk al zo'n 2,5 miljoen euro uitgegeven aan het voorbereidend werk. Volgens onze informatie ging de Amerikaanse hoofdaandeelhouder dwarsliggen. Simon Property is met 28,9 procent de grootste aandeelhouder. BNP Paribas is de tweede belangrijke aandeelhouder (21,9 procent) van de beursgenoteerde groep met een portefeuille van 6,5 miljard euro en 333 shoppingcenters in beheer.

Advertentie

Geen van de aanwezige Belgische partners van het consortium Klépierre was bereid commentaar te geven. Bij Jaspers-Eyers, het Belgische architectenbureau voor het project, wilde men enkel kwijt dat ‘als het klopt, het nieuws als een totale verrassing komt'. Een bron dit bij het dossier verklaarde dat de stad Brussel - de opdrachtgever - wel degelijk al op de hoogte is gebracht. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zei in Cannes niet op de hoogte te zijn van de stand zaken.

Kanshebber

Het consortrium rond Unibail-Rodamco wordt wel reeds langer getipt als de grootste kanshebber. Veel zal wel afhangen van de prijs die men bereid is te betalen om dit project van de orde van 600 à 700 miljoen euro te mogen doen. Cruciaal is hoeveel men wil neertellen aan de stad Brussel om op haar grond te mogen bouwen. Dat recht van opstal zou tussen de 100 à 200 miljoen euro bedragen. Een bedrag dat Brussel goed kan gebruiken.

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud