Elke woning in Vlaanderen krijgt digitaal paspoort
Vanaf het voorjaar van 2018 krijgt elke woning een Woningpas, een soort digitaal paspoort met daarin alle data en attesten waarover de overheid beschikt.
Wie een woning (ver)bouwt of (ver)koopt, moet zich vaak door een hele papierwinkel worstelen. Dat gaat van stedenbouwkundige uittreksels tot bodemattesten, energieprestatiecertificaten en informatie over de overstromingsgevoeligheid van een perceel.
De Vlaamse regering heeft al langer plannen om alle informatie over woningen waarover ze zelf beschikt te bundelen in een Woningpas. Die pas moet een soort digitaal paspoort worden voor elke woning in Vlaanderen.
'Te vrijblijvend'
De technologiefederatie Agoria laat in een reactie weten dat de Woningpas een zeer nuttig instrument is dat veel mogelijkheden biedt, niet alleen voor het klimaat maar ook rond veiligheid en comfort.
Maar het Renovatiepact 2050, waarvoor de Woningpas een van de belangrijkste instrumenten is, is volgens Agoria 'te vrijblijvend'. 'Het blijft een keuze om te renoveren en het zou zelfs kunnen leiden tot het vermijden van ingrijpende energetische renovaties'.
Volgens de federatie is het niet voldoende om de huidige renovatiegraad aan te scherpen. Agoria zegt dan ook dat er nood is aan een bindend pact dat een verplichting koppelt aan het natuurlijk renovatiemoment. 'Een geleidelijke aanscherping, met een langetermijndoelstelling in het achterhoofd, geeft de bouwmarkt en technologie-industrie continu marktkansen en vermijdt een schokeffect in de markt.'
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA): 'De Woningpas geeft met één klik een volledig overzicht van de huidige toestand van de woning. Je moet in de toekomst dus geen afzonderlijke attesten meer bezorgen aan de overheid, noch aanvragen.'
Bedoeling is met de Woningpas te starten in het voorjaar van 2018. Aanvankelijk zullen alleen de eigenaars en bevoegde instanties de Woningpas kunnen raadplegen, later ook kopers, huurders, energiedeskundigen, architecten,...
EPC
Een van de onderdelen van de Woningpas is het energieprestatiecertificiaat (EPC). Dat certificaat krijgt tegen 2019 ook een grondige opfrisbeurt. Nu staat in dat certificaat een bepaalde energiescore met wat standaardaanbevelingen. Bedoeling is om een pak meer informatie te verwerken en te komen tot een opgewaardeerde EPC+.
Zo zal in het EPC+ onder meer staan hoe je verschillende onderdelen van je woning best renoveert, wat de geschatte kostprijs is en hoe energie-efficiënt de woning na de ingreep zal zijn. Net zoals bij elektro-apparaten krijgen woningen een energielabel, waarbij A (groen) een energiezuinige woning is en F (rood) een onvoldoende.
Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld): 'Met die concrete informatie willen we meer mensen over de streep trekken om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken.'
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot