Lenen wordt voordeliger voor energiezuinige woningen
Wie leent voor een energiezuinige woning krijgt van de marktleider BNP Paribas Fortis voortaan korting op zijn rentevoet. Ook de andere banken bestuderen hoe ze hun tarieven kunnen koppelen aan de energiescore. Die informatie moeten ze sinds kort verzamelen van de Nationale Bank.
Sinds begin dit jaar moeten de Belgische banken van de Nationale Bank voor elk nieuw krediet dat ze toestaan de energiescore opvragen van de woning waarvoor geleend wordt, berichtte De Tijd eerder deze week. Ook voor kredieten afgesloten sinds 2017 waarvan het uitstaande kredietbedrag vandaag nog meer dan 85 procent van de waarde van de woning bedraagt, moeten ze het energieprestatiecertificaat (EPC) opvragen.
Voorlopig gaat het om een louter administratieve verplichting. Het EPC is voor de NBB geen voorwaarde om een woonkrediet toe te staan noch een parameter om de rentevoet te bepalen.
'Gigantische uitdaging'
De grootste bank van het land, BNP Paribas Fortis, doet dat toch sinds kort. De marktleider, die 1 op de 4 woonkredieten in ons land toekent, introduceerde dit jaar een koppeling tussen de energiescore van de woning en de rentevoet. 'Als de EPC-score maximaal 150 KWH/m²/jaar bedraagt, krijgt de klant automatisch een korting van 0,10 procentpunt op de rentevoet', zegt woordvoerster Hilde Junius.
De bank speelt daarmee naar eigen zeggen in op de ‘vloedgolf aan interesse voor duurzaamheid’, waardoor haar groenekredietenportefeuille in 2020 dubbel zo snel groeide als de rest van de hypotheekleningenportefeuille. 'Op dit ogenblik voldoet slechts een kleine 5 procent van de Belgische woningen aan de energetische doelstellingen voor 2050. Als grootste bank van het land willen wij het voortouw nemen om de gigantische uitdaging waarvoor we voor staan te volbrengen.'
Een rondvraag van de redactie leert dat ook de andere grootbanken bekijken hoe ze de informatie over de energiescores kunnen gebruiken. ‘Vandaag heeft het EPC-certificaat geen impact op onze tariefzetting of op de toekenning van het woonkredietdossier. De verbetering van de duurzaamheid van de woning wordt een almaar belangrijker thema. We werken eraan om de duurzaamheid verder te integreren in de kredietverlening’, luidt het bij Belfius. Eenzelfde geluid bij KBC en ING.
Energieneutraal
Het Antwerpse Argenta, het nummer 5 op de Belgische bankenmarkt, geeft ook 10 basispunten rentekorting aan wie energiezuinig koopt of (ver)bouwt. Volgens woordvoerster Mieke Minne genoot in 2020 iets minder dan een vijfde van de hypotheekklanten van die korting.
Ook Argenta bestudeert de verplichting van de NBB. ‘We verwachten dat op basis van de inzichten die deze administratieve formaliteit zal bieden over onze vastgoedportefeuille, het kredietbeleid en de prijsvoorwaarden herzien zullen worden’, aldus Mieke Minne.
Ook de duurzame nichebank Triodos biedt korting voor extreem energiezuinige woningen, tot 0,90 procentpunt. Maar Triodos wil zich niet profileren als prijsbreker. De bank richt zich vooral op een publiek dat energieneutraal bouwt (E-peil maximaal 0) of extreem energetisch renoveert, maar ook op mensen die een woning met een EPC-waarde van bijvoorbeeld 400 renoveren naar een EPC-waarde van 200.
Lees zaterdag in het Netto-katern van uw weekendkrant meer over de kortingen die u kunt krijgen op het tarief van uw woonkrediet.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit