Banken moeten energiescore woning opvragen bij afsluiten lening
De Nationale Bank verplicht banken sinds begin dit jaar om een Energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning op te vragen als de klant een woonkrediet afsluit.
De verplichting geldt voor nieuw afgesloten leningen sinds 1 januari, maar ook voor woonkredieten die na 1 januari 2017 werden uitgegeven en waarvoor het uitstaand kapitaal van het krediet meer dan 85 procent van de waarde van de woning bedraagt.
Het attest noch de EPC-score is een voorwaarde voor het krijgen van een krediet.
‘Het gaat vooralsnog om een louter administratieve verplichting voor de bank’, zegt Ivo Van Bulck, directeur-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). ‘Het attest noch de EPC-score is een voorwaarde voor het krijgen van een krediet.’
‘Maar het is duidelijk dat banken het belang van de EPC-score niet onderschatten. Het kan een onderdeel zijn van hun commerciële politiek om een goede EPC-score te belonen met een voordeliger krediettarief’, aldus Van Bulck. De ethische nichebank Triodos biedt 0,9 procentpunt rentekorting aan wie leent voor een energieneutrale woning (E-peil maximaal 0). Bij de grootbanken biedt BNP Paribas Fortis een rentekorting in functie van de energiezuinigheid. Ook Argenta biedt zo'n korting.
Risicoanalyse
De verplichte opvraging van de energiescore kadert voor de Nationale Bank in de risicoanalyse die banken moeten maken van hun vastgoedportefeuille. ‘Financiële instellingen zijn potentieel blootgesteld aan een transitierisico. Bij een abrupte transitie naar een duurzamere economie kunnen waardeverliezen optreden.' Dat kan betekenen dat woningen minder waard worden als ze een slechte energiescore hebben.
De verplichte opvraging van de energiescore kadert voor de Nationale Bank in de risicoanalyse die banken moeten maken van hun vastgoedportefeuille.
‘Door het EPC-certificaat toe te voegen aan het kredietdossier van de cliënten kunnen de banken en de Nationale Bank op termijn in kaart brengen hoe ‘groen’ de kredietportefeuille evolueert’, zegt Van Bulck.
Het EPC-certificaat is sinds 2009 verplicht bij nieuwbouw, en bij de verkoop of verhuur van bestaande residentiële gebouwen. Verkopers moeten het EPC-certificaat kunnen voorleggen, maar vaak heeft de koper-kredietnemer dat nog niet in handen bij het afsluiten van zijn lening. In dat geval moet de bank het achteraf opvragen bij de klant, als het niet beschikbaar is in regionale databanken. ‘Als het gebouw niet over een EPC-certificaat beschikt, moet de klant dat niet aanvragen louter en alleen voor het afsluiten van een krediet’, luidt het bij de Nationale Bank.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery