Advertentie

Batterijmaker ACC haalt 4,4 miljard op voor bouw Europese gigafactory's

In december 2023 begon de productie in de eerste gigafactory in Douvrin (Frankrijk). ©PHOTOPQR/VOIX DU NORD/MAXPPP

De Europese batterijfabrikant ACC, mede-eigendom van de autobouwers Stellantis en Mercedes-Benz en de energiereus TotalEnergies, heeft de financiering voor de bouw van zijn grote batterijfabrieken rond. Via bankleningen haalde het bedrijf 4,4 miljard euro op.

Voor de verdere uitrol van zijn batterijfabrieken heeft het Franse ACC 4,4 miljard euro opgehaald bij een consortium van banken, waaronder BNP Paribas, Deutsche Bank en ING. 'De overgang naar de elektrificatie van voertuigen is in volle gang. Om die immense uitdaging aan te gaan moeten onze klanten kunnen vertrouwen op robuuste en betrouwbare Europese spelers die in staat zijn om grote volumes competitieve batterijen te leveren met een lage CO2-voetafdruk', zegt Yann Vincent, de CEO van ACC.

ACC ontstond in 2020 als een joint venture tussen de Europese autofabrikanten Stellantis (Peugeot, Citroën, Chrysler, Opel) en Mercedes-Benz en Saft, de batterijpoot van de oliereus TotalEnergies. Het doel was een inhaalbeweging te maken in de Europese productiecapaciteit voor batterijcellen waar autobatterijen op draaien. Die productie zit voorlopig nog in Azië geconcentreerd.

Advertentie
7 miljard
financiering
Het volledige ACC-project vraagt een investering van meer dan 7 miljard euro. Daarmee moet de capaciteit tegen het einde van dit decennium 250 gigawattuur bereiken, genoeg voor ruim 2,5 miljoen wagens per jaar.

In december 2023 startte de productie in de eerste gigafactory in Douvrin (Frankrijk). Dit jaar beginnen de werken voor een tweede fabriek op de Franse site, een eerste productie in Kaiserslautern (Duitsland) en twee productielijnen in Termoli (Italië). Het volledige ACC-project vraagt een investering van meer dan 7 miljard euro, om tegen het einde van dit decennium een capaciteit van 250 gigawattuur te bereiken, genoeg voor ruim 2,5 miljoen wagens per jaar.

Naast de bankfinanciering krijgt ACC ook overheidssubsidies, en er komen nieuwe kapitaalinjecties van de drie aandeelhouders, aldus het bedrijf. De omvang daarvan is niet bekend, maar ACC gaf nog mee dat Stellantis eind maart een belang van 45 procent zal hebben, Mercedes-Benz 30 procent en Saft 25 procent.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Umicore

Een belangrijke partner van ACC is het Belgische Umicore. De materialengroep heeft een akkoord met ACC om batterijmaterialen te leveren aan de Europese fabrieken vanuit zijn eigen kathodefabriek in Nysa (Polen). In een eerste fase levert Umicore kathodemateriaal voor een equivalent van 13 gigawattuur.

Tegen 2030 moet dat volume uitgroeien tot 46 gigawattuur, het equivalent van een half miljoen elektrische voertuigen per jaar. Daarmee neemt Umicore in zijn eentje de kathodematerialen voor bijna 40 procent van de autobatterijen die ACC tegen het einde van dit decennium jaarlijks wil produceren voor zijn rekening.

Advertentie
Advertentie
De speech van Donald Trump werd ook op de beursvloeren gevolgd.
Markten Live
De hoger dan verwachte tarieven die president Donald Trump woensdagavond bekendmaakte, doen beleggers massaal de verkoopknop induwen. Het goud klimt naar een record.

In het nieuws

Alle artikels meer
Filip Verhaeghe (midden), oprichter van Sol.One, ontwierp met zijn team de Saboteur, een drone die bewapend kan worden met een 70mm-raket.
Vlaamse kmo Sol.One: ‘Met defensiefonds kunnen we productie bewapende drones opstarten’
De regering-Diependaele werkt aan een Vlaams defensiefonds. Voor de Brugse kmo Sol.One zou de publieke financiering een wereld van verschil maken. ‘Onze bewapende drone is klaar, er is interesse bij Defensie. Het enige wat ontbreekt, is kapitaal om de productie op te starten.’
Gesponsorde inhoud