Driekwart Belgische bedrijven heeft nog geen strategie rond duurzaamheid
Amper een vierde van de Belgische bedrijven heeft een duurzaamheidsstrategie, blijkt uit een rondvraag van de consultant BDO. Dat is opvallend, want nieuwe Europese regels verplichten over die strategie te rapporteren.
Te duur, te complex en te snel. Belgische ondernemingen zien veel obstakels als ze hun langetermijnplannen op het vlak van milieu-impact, sociaal beleid en deugdelijk bestuur uitwerken. Om die redenen blijkt driekwart van de Belgische bedrijven nog geen duurzaamheidsstrategie te hebben, leert een rondvraag die de audit- en consultancygroep BDO liet uitvoeren bij meer dan 500 ondernemingen. Bij grote bedrijven met meer dan 50 werknemers hebben vier op de tien zo'n strategie uitgewerkt, bij kmo's is dat slechts 25 procent.
- Driekwart van de Belgische ondernemingen blijkt nog geen overkoepelende strategie te hebben uitgestippeld rond hun milieu-impact, sociaal beleid en deugdelijk bestuur.
- Vooral kleine en middelgrote ondernemingen hebben op dat vlak nog werk te doen.
- De duurzaamheidsinspanningen van bedrijven beperken zich vaak tot maatregelen rond groene energie.
- Ruim een derde van de Belgische bedrijven zegt nog niet klaar te zijn voor de verplichte duurzame rapportering die er vanaf volgend jaar aankomt.
Opmerkelijk, want een nieuwe Europese richtlijn (CSRD) verplicht bedrijven weldra om te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. Beursgenoteerde ondernemingen moeten dat al doen vanaf januari 2025, een jaar later is het de beurt aan grote niet-beursgenoteerde bedrijven.
Hoewel de CSRD-regels in de eerste jaren niet voor hen gelden, wordt verwacht dat ook steeds meer kleinere bedrijven vrijwillig verslag uitbrengen over hun duurzaamheidsinspanningen. Omdat grote bedrijven hun hele waardeketen in kaart moeten brengen, kloppen ze nu al vaak aan bij hun kleinere toeleveranciers met de vraag naar gedetailleerde informatie.
Veel bedrijven geven aan dat het allesbehalve evident is om zich aan te passen aan de nieuwe rapporteringsverplichtingen. Meer dan een derde van de ondernemingen die aan de BDO-bevraging deelnamen, zegt daar niet klaar voor te zijn, voor kmo's gaat het om 38 procent. Van die kmo's stelt zelfs 33 procent niet eens te weten waar ze moeten beginnen als ze al hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid in kaart moeten brengen.
Zoeken naar duurzaamheidsmanager
Dat wil niet zeggen dat er geen inspanningen worden gedaan. Maar bedrijven beperken zich vooral tot energiemaatregelen en het beperken van de milieu-impact. Van de bedrijven die BDO polste, zegt 40 procent bijvoorbeeld stappen te hebben ondernomen om hun afvalberg terug te dringen. Een kwart stelt de productie energiezuiniger en hun verpakkingen circulair te hebben gemaakt. Bijna een vijfde van de bedrijven zegt volledig te zijn overgeschakeld op groene energie, 44 procent is van plan dat de komende jaren te doen.
Hoewel het zwaartepunt bij energiemaatregelen ligt, geeft 45 procent van de bedrijven aan de komende jaren ook meer te willen inzetten op thema's als veiligheid en gezondheid. Kmo's focussen meer op diversiteit, inclusie en gelijke kansen.
Alleen blijft het zoeken naar de geschikte personen om al die plannen rond duurzaamheid uit te werken. Iets meer dan een vijfde van de Belgische ondernemingen zegt een duurzaamheidsmanager in dienst te hebben, ongeveer evenveel bedrijven willen die in de loop van de komende vijf jaar aanwerven. Kmo's hebben daar om financiële redenen wel minder marge voor. Veel bedrijven maken zich ook zorgen dat ze hun hogere investeringen in duurzaamheid niet zomaar zullen kunnen doorrekenen aan hun klanten.
Meest gelezen
- 1 Trump legt Europese Unie tarief van 20 procent op en komt met universele heffing van 10 procent
- 2 ‘Musk vertrekt binnenkort als adviseur van Trump’
- 3 Tesla biecht slechter dan verwachte verkoopcijfers op
- 4 Analisten plaatsen vraagtekens bij verklaring Ekopak over omzet
- 5 Wall Street-futures wijzen op forse verkoopgolf na aankondigingen Trump