Fortis kan beleggers niet overtuigen
'Fortis kent geen liquiditeitsproblemen', benadrukte CEO Herman Verwilst vrijdag op een inderhaast samengeroepen persconferentie. Dat kon beleggers niet overtuigen, het aandeel eindigde ruim 20 procent lager op 5,20 euro. Het weekverlies komt daarmee op 35 procent te staan.
(tijd) -De voorbije twee weken is Fortis in een maalstroom van geruchten terechtgekomen die het al zwaar geteisterde aandeel met een derde in waarde deden afnemen. Nadat het aandeel donderdag nog eens was gekelderd na nieuwe, valse geruchten over de vermogenspositie van de groep, achtte het Fortis-management vrijdag de tijd rijp om nog eens duidelijk de puntjes op de i te zetten.
In een inderhaast bijeengeroepen persconferentie benadrukte Verwilst dat er zich momenteel helemaal geen liquiditeitsprobleem stelt voor de bank-verzekeraar. Zo beschikt de groep nu nog steeds over een financieringsbasis van 300 miljard euro, geld dat afkomstig is van onder meer institutionele beleggers, retail-deposito's, centrale banken en grote ondernemingen.
De nieuwe topman herhaalde eveneens dat de huidige aandelenkoers geen impact heeft op de reële waarde van Fortis als bedrijf. 'Het aandeel reflecteert geenszins de waarde van het bedrijf', klonk het gedecideerd. 'Aan een koers die iets onder de 5 euro ligt, waardeert de markt Fortis nu aan iets minder dan 14 miljard', legt Verwilst uit. 'Maar als je de waarde van de verschillende onderdelen van Fortis zou optellen, zou die waardering een pak hoger liggen. En dat ben ik niet die dat zegt, maar alle analisten die het aandeel volgen.'
Uitstroom
Het negatieve klimaat dat rond Fortis heerst, heeft slechts een beperkte invloed op de uitstroom van het aantal klanten bij de bankgroep, benadrukt Verwilst. Sinds begin januari bedroeg de uitstroom uit retail- en private- bankingactiviteiten in de Benelux zo'n 3 procent. De uitstroom uit de andere bankactiviteiten, zoals bijvoorbeeld commercial banking, is ongeveer even groot. Fortis zegt meer gedetailleerde cijfers te zullen geven bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers op 3 november.
'Iedereen focust zich trouwens op onze bankactiviteiten, maar niemand lijkt nog te willen vermelden dat onze verzekeringstak het erg goed doet', merkt Verwilst fijntjes op. Fortis benadrukt dan ook dat de solvabiliteit van de groep nog steeds erg solide is, met een kernkapitaal dat eind juni 4 miljard euro boven de eigen doelstelling lag. Hoeveel die buffer nu bedraagt werd niet meegegeven.
Bijkomende verkoop
Fortis zegt dan ook geen nieuwe kapitaalverhoging te plannen, in tegenstelling tot bepaalde marktgeruchten. Wel ziet de groep zich verplicht om haar omstreden solvabiliteitsplan bij te sturen als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden. Met dat plan, dat eind juni werd aangekondigd, hoopt Fortis tegen eind 2009 8,3 miljard euro te hebben opgehaald om de integratie van ABN AMRO op te vangen. Momenteel heeft de groep al 3,1 miljard euro opgehaald via een kapitaalverhoging, het schrappen van het interimdividend, de uitgifte van niet-verwaterende effecten en de verkoop van niet-kernactiva.
Fortis wilde aanvankelijk zo'n 2 miljard euro ophalen door niet-strategische activa van de hand te doen, maar nu blijkt de groep een pak meer onderdelen in de etalage te willen plaatsen. Volgens Fortis zijn er meer dan 10 activiteiten beschikbaar in zowel het bank- als verzekeringsbedrijf binnen en buiten de Benelux. De totale waarde ervan ligt tussen de 5 à 10 miljard euro.
Ondanks de moeilijke marktomstandigheden maakt Fortis zich sterk dat er grote interesse is voor die activa. 'Tegen het einde van het jaar willen we wat betreft die verkoop een significante vooruitgang tonen', merkt Filip Dierckx, het hoofd van Fortis Bank, op.
Opvallend is wel dat Fortis in het midden laat wat die niet-kernactiva nu precies zijn. 'Het begrip 'niet-kernactiviteit' is niet wetenschappelijk vastgelegd', zegt Dierckx daarover. De Tijd schreef vrijdagochtend nog op basis van goede bronnen dat de bank-verzekeraar alle taboes heeft laten varen wat betreft de verkoop van onderdelen. 'Kroonjuwelen kunnen tegen een juiste prijs worden verkocht', klonk het toen.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 4 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op