Afgelopen week bleek dat vastgoedmakelaars het loon van kandidaat-huurders willen opvragen om een beter zicht te krijgen op hun inkomen en te vermijden dat ze hen woningen tonen die boven hun budget liggen. Blijkbaar onderschatten veel kandidaat-huurders de huursommen en willen ze panden bezichtigen die ze zich niet kunnen veroorloven. Vandaar de vraag van de immosector. Al ligt het natuurlijk gevoelig om al bij het eerste contact met kandidaat-huurders meteen te informeren naar hun inkomen.
‘In Vlaanderen bestaan weinig regels over wat je wel en niet mag vragen als verhuurder. Het Vlaams huurdecreet, dat de rechten en plichten van huurders en verhuurders omvat, zegt alleen dat je inlichtingen mag vragen die nodig zijn om een kandidaat te evalueren’, zegt Katelijne D’Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars. Als verhuurder wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat uw toekomstige huurder elke maand de huur kan betalen. ‘Het is u dan ook toegestaan om te peilen naar het inkomen van een kandidaat-huurder en om daar een bewijs van te vragen, bijvoorbeeld in de vorm van een loonfiche.’
Doorgaans wordt dat bewijs pas gevraagd voor het ondertekenen van het huurcontract. ‘Het lijkt ons een brug te ver om daar op voorhand -voor enige bezichtiging van het pand- al inlichtingen over in te winnen of bewijsstukken op te vragen’, aldus D’Hauwers.
‘Let wel: de hoogte van het inkomen is belangrijk, niet de bron’, benadrukt D’Hauwers. Het kan best zijn dat uw kandidaat-huurder niet werkt, en dus ook geen loon krijgt, maar dat hij een vervangingsinkomen of een uitkering ontvangt, waarmee hij de huur betaalt. Het is dus niet omdat iemand geen loonfiche kan voorleggen, dat hij geen inkomen heeft.
Mag je een kandidaat-huurder weigeren op basis van het inkomen? ‘Wij hanteren de stelregel dat een kandidaat-huurder ongeveer drie keer de huurprijs (zonder kosten) als inkomen moet kunnen voorleggen. Voor een appartement met een huurprijs van 600 euro betekent dat dat een kandidaat-huurder 1.800 euro aan nettoinkomsten moet hebben. Iemand die leeft van een uitkering van iets meer dan 1.000 euro zal zich dat pand niet kunnen veroorloven, en die kandidaat kan je dus weigeren. Door te peilen naar de hoogte van het inkomen selecteert u op basis van economische criteria, en dat is geen discriminatie’, aldus D’Hauwers.
In Brussel en Wallonië gelden andere huurregels, maar ook als u daar een pand verhuurt, mag u een kandidaat-huurder vragen naar de hoogte van zijn inkomen.
Zit u met een vraag over uw pensioen, vastgoed, successie, spaar- of beleggingsproducten? Onze redacteurs beantwoorden uw vraag of schakelen een expert in. Stel hier uw vraag >